Sokmilliárdos csalást talált Brüsszel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nke

Az Európai Bizottság súlyos aggodalmakat megfogalmazva adta a tudtára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, hogy az egyik uniós pénzből finanszírozott projektjénél durva túlárazásokra bukkantak az ellenőrök – írja a 24.hu. A Brüsszelből érkezett levélben az áll, hogy a Bizottság felszólította az Irányító Hatóságot és kéthónapos határidőt szabott, hogy támassza alá a kifogásolt tételek indokoltságát.

A szóban forgó “A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése” elnevezésű KÖFOP 2.1.1.- VEKOP-15-2016-00001 kódszámú projektre két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre.

kiemelt felhívást még 2015. decemberében jelentették meg a hivatalos pályázati oldalon, melyből kiderült, hogy csak egyetlen pályázó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nyújthatott be támogatási kérelmet. Az egyetem be is nyújtotta a pályázatát, melyet a Miniszterelnökség támogatásra érdemesnek talált. A projektet az egyetem a kormányhivatalokkal együttműködve valósítja meg.

Év elején jött a levél Brüsszelből

A beadást követő évben 2016. decemberében az Európai Bizottság szakemberei ellenőrizték a projekt megvalósításának menetét, alaposan átnézték az elszámolási tervet. A vizsgálatok befejeztével néhány hét múlva, idén év elején tapasztalataikról, pontosabban kifogásaikról levelet küldtek a Miniszterelnökségen belül működő Irányító Hatóságnak, amelynek feladatai közé tartozik az érintett operatív program véglegesítése, menedzselése és ellenőrzése, illetve irányítja a meghirdetett pályázatok végrehajtását is.

lap által megismert levél tételesen felsorolja, hogy milyen tervezett kiadásokat tartanak erősen túlzónak, vagy akár teljesen indokolatlannak a bizottsági illetékesek.

Többek között kifogásolták az ellenőrök 

  • az előkészítésre betervezett költségeket,
  • a projekt megvalósításának személyi költségeit,
  • a képzési költségeket, az oktatási helységek bérlésére szánt összegeket és a képzéseken részt vevők élelmezésének (catering) költségeit is,
  • továbbá aggodalmukat fogalmazták meg a 4 milliárdos költségvetésű eszközbeszerzéssel és a 4,5 milliárdos immateriális eszközök költségeivel kapcsolatosan is.

Két lehetőség közül választhatnak


Az Európai Bizottság illetékes szerve arra szólította fel a levélben a magyar Irányító Hatóságot, hogy támassza alá, igazolja a kifogásolt tételek indokoltságát, és a számítási metódust és a költségbecslést ossza meg vele.

A lap szerint a megismert levél felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vagy saját maga húzza le a kifogásolt tételek nagy részét a listáról, vagy Brüsszel komoly büntetést helyezhet kilátásba a projektnél, az arra szánt uniós forrás jelentős részét pénzügyi korrekcióként vissza is veheti. Két hónapot adott a bizottság a levél megválaszolására.

A lapnak a Miniszterelnökség megerősítette a levél létezését, és azt, hogy az Európai Bizottság észrevételeket fogalmazott meg. Hasonló választ írt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is, amely megerősítette, hogy 

a projekt kapcsán az Európai Bizottság egyes projektelemek költségvonzatának áttekintését kérte az Irányító Hatóságtól. Ennek kapcsán az egyeztetések folyamatosak az NKE és az Irányító Hatóság között. Mindez nem befolyásolja a projekt lebonyolítását, amely zavartalanul folyik.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com