Sokkal nagyobb prémium járna a nyugdíjasoknak

nyugdij2

18 helyett akár 28 ezer forint is lehetne a nyugdíjprémium folyósításának összege, ha arról a kormány a friss adatok birtokában dönt, nem a korábbi becslésre hagyatkozik – írja az Mfor.hu

18 ezer forint körüli összeg indul útjára nyugdíjprémium formájában a hazai idősek számlájára, illetve érkezik ugyanezzel az összeggel a pénzes postás ezekben a napokban. Az Mfor.hu gazdasági szakportál azonban kiszámolta, ez az összeg jóval magasabb kellene, hogy legyen.
 
Ismert, nyugdíjprémiumot akkor kell kifizetni a jogszabályok szerint, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot.
 
Az idei prémium kifizetésekor a kormány úgy becsülte, 4,4 százalékos lesz a GDP-bővülés, ezért a két szám különbségével, 0,9 százalékkal kell megszorozni a novemberben esedékes nyugdíj negyedét, de maximum 20 ezer forintot; így jött ki a 18 ezer forintos összeg.
 
Csakhogy a KSH friss jelentéséből kiderül, sokkal nagyobb mértékű a növekedés (4,9 százalék), amiből  világos, hogy a szorzószám a valós adatokkal számolva 1,2-1,4 százalék is lehetne, utóbbi esetben 28 ezer forintot kellene kapniuk a nyugdíjasoknak a 18 ezer helyett.
 
A portál következtetése szerint tehát a kormányzati alulbecslés miatt kapnak kevesebbet az idősek, akik jobban jártak volna, ha a valós adatokhoz, nem pedig becslésekhez mérik a nyugdíjprémium összegét.
Forrás: mfor.hu / InfoRádió

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com