Sokak bankszámláját zárolhatják 2019. június 27-től

bank felirat

Semmilyen banki tranzakciót nem tudnak indítani június 26. után azok az ügyfelek, akik nem adtak meg magukról pénzintézetüknek minden, a jogszabályok által előírt adatot – figyelmeztetett közös közleményben a jegybank, a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium.

A 2017. júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény előírása szerint a magyarországi pénzintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről: ez a 2017 júniusa előtt szerződött ügyfeleket érinti. Ennek hiányában 2019. június 27-től a bankok nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

A jogszabály értelmében a pénzintézeteknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzésére van szükség.

Az ügyfelek a még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatokat postai úton is beadhatják. Több banknál már videokapcsolat révén is eleget lehet tenni a teljeskörű ügyfél-átvilágításnak, de a nyilatkozatokat akár netbankon keresztül is be lehet küldeni. A közlemény szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre az új előírásoknak megfelelő adatok és dokumentumok. Érdemes mielőbb eleget tenni az adatpótlásra történő felhívásnak, különben fennáll a veszélye, hogy az érintett ügyfelek nem tudnak újabb ügyleteket kezdeményezni.

N


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com