Sokáig élt a legenda, hogy a tömeg taposta agyon a fiút, a Karthago koncertjén

karthago koncert

36 év után derült ki, hogy ki halt meg a Karthago koncertjén.

Sokáig élt a legenda, hogy a tömeg taposta agyon a fiút, akinek emlékére a Requiem című szám született.

1981 februárjában, Székesfehérváron vesztette életét egy fiú a Karthago zenekar koncertjén. Eddig mindössze annyit lehetett tudni az esetről, hogy a fiút agyontaposta a tömeg a koncerten, de hogy pontosan ki volt ez “a fiú”, arról semmi információ nem volt.

Egészen idáig, ugyanis a rejtély nyomába eredt Hatala Csenge írónő, aki egyébként nagy Karthago-rajongó.

Csengét foglalkoztatta, hogy mi történhetett pontosan, mert olyan hírek is felröppentek, hogy a fiú halálát az okozta, hogy gyógyszerre ivott alkoholt, illetve hogy szipuzott. Kutatni kezdett, de az esetnek már sem a mentők, sem a rendőrség dokumentumai között nem volt nyoma. Végül szóra bírta az áldozat nővérét, és barátját.

dezso

A zenekar tagjait megrázta a fiú halála, Szigeti Ferenc írt is egy dalt róla, aminek eleinte nem mindenki örült: a zenész elmondása szerint rajongóik eleinte túl nyálasnak tartották a Requiemet.

A tervük az volt, hogy mindössze egyszer játsszák el, de végül akkora sikere lett, hogy a zenekar állandó repertoárjára is felkerült.

De mit derített ki Csenge?

Dezsőnek hívták a fiút, egy csöves bandához csapódott, mint akkoriban sok más fiatal, de kerülte a kábítószert, barátai szerint soha nem ragasztózott. Aznap este viszont valószínűleg gyógyszert vett be és alkoholt ivott rá. A drog akkoriban tabutéma volt, a családjának is mindössze annyit mondtak, hogy szívleállás okozta halálát.

Takáts Tamás szerint az a sztori, hogy a fiút halálra taposták, a titkosszolgálat mesterkedése lehetett, amivel azt akarták elérni, hogy 

a szocialista ifjúság ne járjon ilyen renitens rockerek koncertjére, mert akkor agyontapossák őket a gonosz rockerek.

Hatala Csenge nyomozási naplója most jelent meg Requiem címmel.

Forrás: RTL


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com