Skrenyó Csaba egy ablaktalan, fekete ponyvával letakart ólban él 20 éve, víz, gáz és villany nélkül

ól

Skrenyó Csaba egy ablaktalan, fekete ponyvával letakart ólban tengeti napjait. Nagy álma, hogy átköltözhessen a szemközti házba, ahol legalább villany van.

Székesfehérvár azon részére látogatott el a feol.hu, amely egészen más képet mutat, mint a hangulatos belváros. Az első buszmegállótól 20 perc gyaloglásra lévő területen, a földút mentén lakókocsik, egyszerű bungalók és sufnik sorakoznak. Itt él Skrenyó Csaba is, egy ponyvával letakart ólban.

Húsz éve nincs villanya, se vize, se fűtése, és a legfőbb álma átköltözni az út túloldalán lévő eladó házba a mostaniból.

Talajvizet használ főzéshez, mindeközben azonban a közvetlen környezetét gyönyörű rendben tartja. Rendben felkapált föld, nevelgetett facsemeték, és minden eszköz rendezetten álldogál az ól körül.

A ház, amibe át szeretne költözni, 400 ezerért van meghirdetve, és ott legalább van villany. Víz és fűtés ott sincs, de a villany is sokat számít Csabának, akinek természetesen nincsen 400 ezer forintja. 10 ezer forintból él hetente. A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitászban próbálnak segíteni rajta, mert, mint mondják, sohasem kéreget, nem követelőzik, nem panaszkodik. Betegségben szenved, olyan betegségben, ami miatt “emberek közé nem való”, de mindent elárul az, ahogy belapátolja az időnként kapott ebédmaradékot. 

csaba Csaba otthona

alomhaz 

Az álomház 

Persze Fehérvárnak nemcsak ezen a területén látni ilyesmit: a Rádió lakótelepen ott álldogál romosan a már elhunyt, életében nagyon kedvelt hajléktalan, Jónás Dániel “háza”. A cigány férfi temetéséért, akit sokan szívükbe zártak, összefogtak maroshegyi tisztelői, szép gesztusként búcsúztatták, a temetési költségekbe is beszálltak gyűjtéssel, megsiratták.

A Feol munkatársai két hajléktalant, Józsefet és Károlyt is faggattak, mit gondolnak a holnapról, de őket sokkal inkább a garázs egyik szekrényébe született kiscicák foglalkoztatják. A garázst éppen most adta el Józsi a területet birtokló vállalkozónak, ő és társa egy bungalóba költöznek majd át, legalábbis egy időre ott húzzák meg magukat, aztán “majd lesz valami”. A garázst ledózerolják, mert a hírek szerint autószalont építenek majd a területen.

cigany A néhai Jónás Dániel háza

hajl 

Józsi és Károly


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com