Senkinek sem hiányozna Orbán, ha kilépnénk az EU-ból

BELGIUM-EU-SUMMIT

“Van egy vita Európa jövőjéről: vagy megmarad nemzetállamok szövetségének, vagy egy birodalommá növi ki magát. Én nem hiszek a birodalmakban. Hol van most a Szovjetunió? Hol van a Harmadik Birodalom? Hol van az Ottomán császárság vagy a Brit birodalom? Mindeközben Magyarország még mindig itt van. Ez egy állam, amely 1100 éves” – idézi Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum igazgatóját a Guardian, amely hosszú, bíráló cikkben foglalkozik Magyarországgal.

A lap a történész gondolataiból indítva bontja ki, hogy milyen a jelenlegi magyarországi, illetve közép- és kelet-európai helyzet, mi lehet az Európai Unió jövője a térségben – írja a cikket szemléző Napi.hu. Ahogy a magyar kormány álláspontja szerint az Afganisztánból, Irakból és Szíriából útnak induló emberek nem menekültek, hiába tépte szét háború ezeket az országokat, úgy Schmidt is így látja ezt. Szerinte nincsenek menekültek, migránsok vannak, akik nem jelenthetnek megoldást a térség demográfiai problémáira.

A Guardian elemzése szerint a fent ismertetett gondolatmenet, amely Schmidt Mária mellett Orbán Viktor miniszterelnökre is igaz, annak a bizonyítéka, hogy a magyar fél újabb szintre emelné az illiberális demokrácia brandet, melynek része a – lap véleménye alapján – a szabadságjogok visszaszorítása és a kereszténység védelmének hangoztatása a muszlim emberekkel szemben.

“Huszonhét évvel ezelőtt itt Közép-Európában abban hittünk, hogy Európa a jövőnk, ma már úgy érezzük, mi vagyunk Európa jövője” – idézik a cikkben Orbán Viktor egy korábbi kijelentését. Ekkor festett le egy olyan jövőképet, hogy Magyarország formálhatná a kontinens jövőbeni arcát.

A lap szerint ennek már van is nyoma. A várakozások szerint az áprilisi választásokon ismét győzedelmeskedő Fidesz-KDNP-kormány politikai hadviselése ragadós: megjelentek követőik más országokban is. 

A történelem felől közelíti meg a jelenlegi helyzetet a Bécsi Egyetem történelem professzora, Philipp Ther is: “Van egy széles körben elterjedt nézet Közép- és Kelet-Európában, hogy a többnyelvű nagyhatalmak bukásra ítéltettek, mert a nyugati hatalmak és történészek évtizedeken keresztül beszéltek erről”. A szakértő szerint ez egy komoly tévedés, példának az Osztrák-Magyar Monarchiát említi, amely szerinte tele volt élettel, fokozatosan – és sokkal inkább, mint Poroszország – demokratizálódott.

A visegrádi országok csoportját az elemző cikk csak egy laza szövetségként mutatja be. Ezt arra alapozzák, hogy valódi közös intézmények és tényleges megállapodások nélkül működik. Kitérnek arra is, hogy a V4-ek legfontosabb gazdasági partnere Németország, amelyet támadnak a multikulturalistának beállított, befogadó politikája miatt.

A nacionalista érzelmek segítették Orbán hatalmának megtartását – írják a cikkben -, de jó eséllyel egy demográfiai zsákutcába vezetik az országot. Összehasonlításképpen míg a Cseh Köztársaság és Lengyelország nagy mennyiségben fogadott be ukrán vendégmunkásokat, addig Magyarország még Szlovákiából sem tudja bevonzani az ottani magyar kisebbséget. Miközben a nyelv sajátosságai miatt nehezen csábíthat az országba ukránokat vagy kelet-európai dolgozókat. Így viszont veszélyben lehet az ország gazdasága.

“Orbánnak nincs meg a kellő intellektuális képessége ahhoz, hogy a poszt-amerikai európai jobboldal vezéralakja legyen. Az általa használt illiberális demokrácia kifejezés mögött nincs valódi koncepció” – vélekedett Ivan Krastev, bolgár politikus, aki szerint az illiberális fordulatra, az EU átszabása egy bukott projekt.

Van egy érve, amellyel azt akarja igazolni, hogy nem Magyarországon múlik az unió sorsa: “Ha Magyarország elhagyná az EU-t, senkinek nem tűnne fel. Az Európai Unió problémáját az jelenti, ha Németország egyszer csak úgy dönt, hogy nincs már türelme foglalkozni ezzel a káosszal” – mondta el a blogár szakértő. 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com