Semjén kacsának tartja az útlevélbotrányt, Rogán sem lát semmi rendkívülit az üggyel kapcsolatban

semjén...

Semjén Zsolt kacsának nevezte a Washington Postban megjelent híreket, miszerint Amerika esetleg megvonná a könnyített vízumhoz jutást a magyar állampolgároktól a magyarországi egyszerűsített honosításban történt esetleges visszaélések miatt. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a Washington Post nem tartozik a diplomáciai csatornák közé és teljesen megalapozatlanok az ügyben megjelent cikkek.

„Rendszerszintű visszaélés biztosan nem történt. Bűnözői körökről már csak azért sem lehet szó, hiszen minden egyes honosítás átesik egy közigazgatási ellenőrzésen, egy közbiztonsági ellenőrzésen és egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Tehát, ha valakinek a neve bármilyen nemzetközi bűnözési, vagy Magyarország tudomására jutott bűnözési listán szerepel, és miután szövetségi rendszereknek a tagjai vagyunk, gondolom ezek eléggé kibővített listák lehetnek, akkor abban a pillanatban a rendszer találatot jelez. Következésképpen definitíve nem kaphatja meg a magyar állampolgárságot” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A Direkt36 és a Washington Post múlt héten közös cikkben tárták fel azt, hogy az egyszerűsített honosítással bűnözők és Amerikából kiutasított orosz diplomaták is magyar útlevélhez és ezáltal könnyített amerikai beutazáshoz jutottak. A cikk szerint az amerikai kabinet a magyar vízummentesség felfüggesztését is kilátásba helyezte.

Semjén Zsolttal ellentétben Rogán Antal már nem emleget hírlapi kacsát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője ugyanakkor azt állítja: az áprilisi ellenőrzés nem számít rendkívülinek az Egyesült Államok kormánya részéről, 2014-ben is volt ugyanilyen megbeszélés a felek között, és ahol biztonsági kockázatot látnak az útlevélkiadási rendszerben, azt javítják.

„Én semmi rendkívülit nem látok most, ami veszélyeztetné a magyar vízummentességet. Azokra a kérdésekre, amit az amerikaiak felvetettek, a magyar kormánynak van válasza. És bár bizonyos értelemben ez államtitkot képez, ezért én nem mondhatok önöknek részletes számokat, de azt tudom mondani: sokkal kevesebb esetről beszélünk, mint amit a sajtóban én olvastam” – fogalmazott Rogán Antal.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com