Semjén a Notre Dame-ról: Adja Isten, hogy a tragédia jel legyen

semjén zsolt

Adja Isten, hogy ez a tragédia egy olyan jel legyen, ami felrázza a francia nemzetet, a saját kereszténységük tekintetében is – mondta Semjén Zsolt “szigorúan magánvéleményként” a Notre Dame-ot ért szörnyű tűzeset kapcsán.

Ez a szörnyű tragédia nem csak a francia nemzetet érinti, hanem az egyetemes emberiséget, hiszen mindannyiunk keresztény és kulturális örökségének felbecsülhetetlen értéke a Notre-Dame – mondta Semjén Zsolt a székesegyházat ért tűzvészről a Hír TV Magyarország élőben című műsorában este. De mint fogalmazott, “azt az apróságot azért megjegyzem, hogy ebben a francia szekularista egyházellenes politika vastagon benne van”.

“Franciaországban államosították a templomokat, ehhez képest Franciaország, ami elvileg egy jóléti, nyugati ország, egy töredékét sem volt hajlandó adni a Notre-Dame tatarozásához, miközben elvették az egyháztól, és állami tulajdonban van” – hangoztatta Semjén Zsolt.

Nemzetközi adománygyűjtés ? “Nyilván meg fogjuk fontolni”

Semjén Zsolt leszögezte, amennyiben nemzetközi mozgalom indul a Notre-Dame támogatására, Magyarország, mint keresztény ország ezt nyilván meg fogja fontolni. “Na, de az a helyzet, hogy Franciaország egy gazdag ország. Macron elnöknek nem azt kellett volna bejelenteni, hogy Franciaország újraépíti a Notre Dame-ot ? Sőt, eleve nem lett volna szabad hagyni, hogy ilyen lerombolt állapotba jusson, ahova jutott” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

Apokaliptikus értékvesztés a nyugati világban

Semjén Zsolt “szigorúan magánvéleményként” azt is megfogalmazta a Hír TV műsorában: “Az a Franciaország, amelyik megtagadta mint az egyház legidősebb leánya – így hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk. Adja Isten, hogy ez a tragédia egy olyan jel legyen, ami felrázza a francia nemzetet és nemcsak a templomnak az újraépítése tekintetében, hanem a saját nemzeti önbecsülésük, a saját történelmük, a saját franciaságuk, a saját kereszténységük tekintetében”.

atv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com