Sargentini-jelentés: bajban a Fidesz, a tartózkodás sem nekik kedvez

europai-parlamenti-valasztasok-meg-egy-hetig-lehetseges-a-nevjegyzekbe-vetel
Az Európai Parlament jogi szerve úgy döntött, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazásban a tartózkodás nem tekinthető nemleges szavazatnak. Ez igencsak rosszul jön az Orbán-kormánynak.
Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.
„Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” – fogalmazott Ujhelyi.
Mivel a szavazás kétharmados lesz, az alacsony részvétel a Sargentini jelentés támogatóinak, vagyis az igennel szavazóknak kedvezhet – ahogy az is, ha tartózkodást nem tekintik „nem-voksnak”. A fejlemény érzékenyen érintheti a Fidesz-kormányt, de nem jelenti azt, Magyarországot rögtön kizárnák az unióból; a 7-es cikkely szerinti eljárás több lépcsős folyamat, három további szavazás kellene ahhoz is, hogy az ország uniós szavazati jogát megvonják.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com