Salviniék „fel akarják fordítani Európát”, Orbán még hezitál

salvini

Metteo Salvini olasz szélsőjobboldali vezető az európai választás előtt össze akarja fogni a hasonlóan gondolkodó pártokat. Hétfőn tartják Milánóban azt a konferenciát, amelyen Salvini megpróbálja majd bevonni a lengyelországi kormányzó pártot és másokat abba, hogy alakítsanak az Európai Parlamentben egy olyan Európa-szkeptikus erőt, amely kihívást intézhet a fősodor nagy csoportjaihoz, írja a Politico

A Liga bejelentése szerint a milánói luxusszállodában tartandó tanácskozás jelszava „A józan ész Európája felé”, és vendéglátója Salvini lesz.

Az Európai Parlament több tisztségviselője szerint Salvini felhívást szándékozik intézni az európai jobboldali pártokhoz egy sajtóértekezlet keretében, amelyet Jörg Meuthennel, a német AfD egyik vezetőjével egyben EP-képviselőjével, az  EFDD frakció helyettes elnökével tart.

A hírek szerint a milánói találkozón részt vesz több északi párt is. Salvini összeszövetkezése az AfD-vel az első lépés a Liga törekvésében, hogy egyesítse a kontinens populista pártjait, amelyek nemigen tudtak közös hangon megszólalni az ENF frakcióban, ahol a Liga is helyet foglal. Az AfD csatlakozása ugyan növelné a csoportot, de ahhoz, hogy valóban kihívást jelenthessen a nagy centrista csoportok számára, nagyobb szövetségesekre van szükség, és Salvini a lengyel PiS-hez és a Fideszhez szándékozik fordulni. Az ENF frakció jelenlegi 37 mandátuma akár meg is kétszereződhet a májusi választáson.

Salvini akár át is formálhatja az Európai Parlamentet, amennyiben sikerül bevonnia a PiS-t, amely az előrejelzések szerint 27 képviselőt küldhet majd, és a Fideszt, amelynek várhatóan 14 képviselője lesz. A PiS egyelőre egy másik frakcióban foglal helyet, és mindeddig kizárt minden hivatalos szövetséget Salvinivel. A Fidesz jelenleg még az EPP tagja, bár tagságát felfüggesztették. Salvini az elmúlt tíz napban kétszer is találkozott a Fidesz vezető személyiségeivel, és a tervek szerint a következő hetekben Magyarországra látogat. Ám Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, a Fideszt nem hívták meg az eseményre. Marine Le Pen nem lesz jelen Milánóban, de azt tweetelte csütörtökön, hogy az európai választásról lesz majd szó. Az ECR frakció szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy a csoporthoz tartozó néhány északi párt jelen lesz-e Milánóban, mert – mint mondta – a csoport nem vett részt az esemény előkészületeiben. Az ECR-ben foglal helyet a Dán Néppárt, a Svéd Demokraták és a Finnek pártja.

A La Stampa című olasz lap szerdai cikke szerint Salvini azokhoz intéz majd felhívást, akik „fel akarják fordítani Európát”, hangsúlyozza majd „a közös keresztény gyökereket, a nemzeti identitás védelmét, azt, hogy az olasz alkotmány felülírja az európai direktívákat”, és „fel akar lépni Franciaország és Németország dominanciája ellen”.

Forrás: Hírklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com