Radioaktivitás-növekedést mérnek Európa fölött, a német hatóságok felvették a kapcsolatot az oroszokkal

2E9A7D33-00F3-40B8-9D67-6ADD801571D6

Német meteorológusok Európa fölött enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta. Erről osztrák és német lapok számoltak be elsőként, mint például a Volksblatt, a Zeit és a Berliner Morgenpost is – írja az index.hu portál. A német és osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását.

Először osztrák majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a változásra. Méréseiket később a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Megállapították, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.
Az index. hu azt írja:
a frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.
Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre nem tudják a szakemberek, csak az biztos, hogy
nem atomerőművi balesetről lehet szó.
A szakemberek úgy vélik:
az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp.
A német és osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak annak mértékéről.
Forrás: Index


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com