Putyin: Aki amerikai rakétát enged Európába, számoljon orosz megtorlással

putyin

„Minden európai országnak, amely befogadja az Egyesült Államok rakétáit, számolnia kell Oroszország ellencsapásaival” 

- nyilatkozta szerdán Vlagyimir Putyin elnök, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok elnöke bejelentette, felmondja az 1987-ban kötött, a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló megállapodást (INF).

A megállapodás szerint tilos minden nukleáris- és nem nukleáris rövid- és közép-hatótávolságú ballisztikus rakéta használat.

Az oroszok attól tartanak, hogy az egyezség felmondásával az Egyesült Államok több nukleáris fegyvert telepít majd Európába. Közben a NATO története egyik legjelentősebb hadgyakorlatát készíti elő a közeli Norvégiában, 29 tagállam részvételével.

A NATO részéről Jens Stoltenberg egyébként jelezte, nem valószínű, hogy a szövetség nukleáris fegyvereket telepítene Európába, ha az amerikai elnök valóban fel is mondja a megállapodást.

 Trump álláspontja szerint Oroszország megszegte a megállapodást, ezért az Egyesült Államok nem kívánja azt tovább fenntartani. Stoltenberg egyetértett a megállapítással, és megerősítette, hogy minden körülmények közt megvédik szövetségeseiket, de azt is hozzátette, hogy a NATO nem keresi a konfrontációt.

Putyin szerdán, Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után arról beszélt, hogy ha az USA tényleg kiszáll az INF-ből, az újra indíthatja a nagyhatalmak közötti fegyverkezési versenyt, ha pedig így lesz, az oroszok „gyorsak és hatékonyak lesznek”.

„Azoknak az európai országoknak, amelyek közreműködnek egy ilyen amerikai akcióban, számítaniuk kell az orosz megtorlásra” – mondta ugyanitt az orosz elnök.

Az Egyesült Államok azzal illeti Oroszországot, hogy titokban egy új, SSC-8 kódjellel azonosított közép-hatótávolságú rakétát fejlesztett ki.

(BBC)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com