Publicus: közös lista esetén akár verhető a Fidesz

ellenzek

Az ellenzéki szavazók többsége összefogást akar, még többen hisznek a közös EP-listában.

Az ellenzéki szavazók 71 százaléka szerint a baloldali ellenzéki erőknek törekedni kell arra, hogy a következő választásokra egységesek legyenek — 11 százalékponttal nőtt a baloldali együttműködést szívesen látók aránya, áll a Publicus Intézet és a Népszava megbízásából december 9-16 között, 1009 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban, amely a közös ellenzéki Európai Parlamenti lista gondolatának a megítélését vizsgálta.

A kutatás mintegy 4,25 millió ember állítja, hogy biztosan voksol majd az EP-választáson, ennek alapján nem kizárt, hogy 40 százaléknál is magasabb lesz a részvétel.

Azt, hogy ki lesz a választás győztese a bizonytalanok döntik el. A Magyarországon élő csaknem 4 millió pártpreferencia nélküli választóból 2,8 millióra tehető a gyakorlatilag soha nem szavazók aránya, így nagyjából 1,2 millió embert próbálhatnak meg magukhoz édesgetni a pártok, írja a Népszava.

A Publicus Intézet felmérése szerint a választók 67 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek teljes egységben (tehát a balpártoknak a Jobbikkal vállvetve) kellene ráfordulnia az európai parlamenti választásra.

A szavazók 53 százaléka biztos abban, hogy ennek a legmegfelelőbb formája a közös lista.

Az ellenzéki pártok támogatóinak zöme egyébként egyetért azzal a kezdeményezéssel, hogy legyen teljes körű együttműködés, a Jobbik szimpatizánsainak 88 százaléka támogatja ezt.

A mozgósítható bizonytalanok 57 százalékának tetszik az ötlet.

A bizonytalanoknak egyelőre alig több mint 25 százaléka tudja, kit támogatna az EP-voksoláson, és ennek a mintegy 300 ezer embernek a 80 százaléka a közös listára szavazna.

A kutatás szerint az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik tudta leginkább mozgósítani táborát, erről tanúskodik a részvételi hajlandóság. Mindkét párt híveinek 75 százaléka ígér biztos választási részvételt, míg a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 60 százaléka támadná az urnákat.

A 60 évnél idősebbek körében többé-kevésbé kiegyenlítettek lehetnének az erőviszonyok: egy közös ellenzéki listát a korcsoport 31 százaléka szeretne, míg a Fideszt az idősek 28 százaléka támogatná.

Azok körében viszont, akik csak most kezdik el élni az életüket, a közös lista lenne a nyerő: erre voksolna a 18-29 éves korosztály 37 százaléka, míg a kormánypárt a korcsoport támogatásának 19 százalékára számíthatna.

atv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com