Precedens nélküli, hogy bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni kormányát a bukaresti balliberális koalíció

Sorin Grindeanu

Leginkább a Bruce Willis főszereplésével világsikert arató Die Hard akciófilm-sorozat vezérmotívumához hasonlítható a Romániában frissen kirobbant kormányválság. Miközben a balliberális kormánykoalíció minden eszközzel megpróbálja eltávolítani a miniszterelnöki székből a tisztséget mindössze fél éve betöltő Sorin Grindeanut, a szociáldemokrata politikus drágán adja az „életét”, és nem hajlandó önként eltűnni a politikai süllyesztőben.

Bár a kormányfő és a tavaly decemberi parlamenti választásokon győztes román szociáldemokrata párt (PSD) viszonya az elmúlt pár hét során érezhetően megromlott, alapvetően villámcsapásként hatott az alakulat csúcsvezetőségének szerda esti döntése, miszerint megvonják a politikai támogatást Grindeanutól. Liviu Dragnea PSD-elnök elsősorban azzal indokolta a bizalom szertefoszlását, hogy a kabinet késett a kormányprogram gyakorlatba ültetésével, ugyanakkor a kormány számos tagja szerinte egyszerűen nem vette komolyan a programban kitűzött célokat. A miniszterelnök azonban többek között arra hivatkozva tartja megalapozatlannak a bírálatokat, hogy Románia jegyezte a legnagyobb, 5,6 százalékos gazdasági növekedést az EU tagállamai közül idén. Grindeanu – akinek még a külügyi hírszerzés irányítását is felajánlották távozása fejében – nevetségesnek nevezte, hogy felrótták neki azt is: nem fejlesztette az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatokat. Leszögezte, csak akkor hajlandó lemondani, ha Klaus Johannis államfő ugyancsak szociáldemokrata politikust jelöl új miniszterelnöknek.

Rengeteg találgatás kapott szárnyra a Grindeanu-kabinet megbuktatásának valós okai kapcsán. Kormányzati forrásaink szerint az autoriter politikusként közismert, a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea megelégelte, hogy a kormányfő több esetben megpróbált önálló döntést hozni. „A szociáldemokrata elnök olyan vezető, aki maga szeretné jóváhagyni a fű növekedését is” – illusztrálta a helyzetet bukaresti forrásunk. Közrejátszhatott mindebben ugyanakkor, hogy Dragnea a mai napig nem bocsátott meg a miniszterelnöknek, amiért Grindeanu az év elején az egész országon végigsöprő tiltakozáshullámnak engedve hatályon kívül helyezte a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán enyhítő kormányhatározatot, és nem iparkodott a közkegyelmi törvény kidolgozásával sem. Márpedig a PSD elnökének nem érdeke az igazságszolgáltatás függetlensége, ugyanis tavaly választási csalás miatt felfüggesztett börtönre ítélték – emiatt nem töltheti be ő az általa áhított kormányfői posztot –, egy másik büntetőperben pedig hivatali visszaéléssel vádolják. Részben hasonló cipőben jár a kisebbik koalíciós párt elnöke, Calin Popescu Tariceanu is, aki ellen bűnpártolás és hamis tanúzás miatt emelt vádat tavaly a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Noha a koalíciós pártok miniszterei csütörtökön testületileg benyújtották lemondásukat, Grindeanut pedig kizárták a PSD-ből, ez nem elegendő a miniszterelnök eltávolításához. Emiatt a hatalmon lévő pártok olyan lépésre kényszerülnek, amilyenre nem volt még precedens az ország történetében: a jövő héten bizalmatlansági indítvánnyal próbálják megbuktatni saját kormányukat. Mindez hosszan tartó politikai válságot, a szocdem alakulat felmorzsolódását jósolja Romániában.

mno


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com