Polt Péter megakadályozná, hogy az Európai Bíróság vizsgálja Handó Tünde intézkedéseit

handó tünde1

A legfőbb ügyészség szerint EU-s bíróság nem dönthet erről.

Vasvári Csaba büntetőbíró az Európai Bírósághoz fordult többek között azért, mert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke érvényteleníti a neki nem tetsző bírók által elnyert pályázatokat. A legfőbb ügyészség gyorsan a Kúriához fordult, Polt Péterék szerint ugyanis az Európai Unió Bírósága nem dönthet erről írja az Azonnali.

A Handóval korábban pereskedő Vasvári védői indítványra előzetes döntéshozatalt kért a luxembourgi székhelyű EU-s bíróságtól. A bíró az indítványban a konkrét ügyhöz kapcsolódó külföldi vádlott nyelvhasználati joga mellett a magyar bírósági rendszer általánosabb problémáit is firtatta, hogy:
Összefér-e az uniós jogban is garantált bírói függetlenség elvével az, hogy a magyar OBH-elnök, aki csak az Országgyűlés által elszámoltatható, tartósan a pályázati eljárás kikerülésével tölti be a vezető bírói álláshelyeket, méghozzá ideiglenes megbízással?
Biztosított-e az uniós jogban is a legmagasabb szinten garantált tisztességes eljárás követelménye egy ilyen esetben?

Rendben van-e az, hogy a bírók kevesebbet keresnek, mint az azonos szinten és ugyanolyan régóta szolgálati viszonyban dolgozó ügyészek?

Az előzetes döntéshozatal annyit jelent, hogy
ha egy tagállami bíróság előtt egy ügy eldöntéséhez az EU-s jog értelmezése szükséges, akkor az Európai Bíróság ezt értelmezze, illetve döntsön arról, hogy az uniós joggal összeegyeztethető-e egy-egy tagállami jogszabály, vagy gyakorlat.

A Vasvári által beadott indítvány egy svéd állampolgár lőszertartási ügyével kapcsolatban született meg, amin ő maga is dolgozott: a terhelt fél ügyvédje ugyanis kifogásolta a büntetőeljárás menetét, emiatt akart az Európai Bírósághoz fordulni.

A Legfőbb ügyészség, azonban úgy véli, csupán két esetben adható be ilyen kérelem:
1. amennyiben uniós jogot kell értelmezni,
2. vagy ha a magyar jog nem felel meg az uniós szabályoknak.
Ezért Polt Péterék egy rendkívüli jogorvoslati indítvánnyal fordultak a Kúriához, mert szerintük a beadott előzetes döntéshozatali kérelem „nem jogszerű”. A portál információi szerint a Legfőbb Ügyészség úgy látja, hogy a Vasvári indítványában foglalt második és harmadik kérdés (tehát ami Handó kinevezési gyakorlatát és a bírók fizetését illeti) „nem felel meg ezeknek a feltételeknek, a tolmácsolással összefüggésben pedig nem is merült fel probléma a konkrét büntetőügyben.”

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com