Péterfy Gergely: Újra Kádár – kor van

Péterfy Gergely

Péterfy Gergely íróval a Heti Világgazdaság portré rovatában készült interjú. Az író elbeszélései Félelem az egértől címen 1994-ben jelentek meg, ezt a B oldal, majd A tűzoltóparancsnok szomorúsága című regény követte. Kitömött barbár című könyve 2015-ben Aegon-díjat kapott. 

A tönk széle

Az író arról beszélt, a tényeken átsikló mai magyar valóságban az egyik legkedveltebb narratíva az, hogy a racionális gondolkodás  a felvilágosodástól kezdve a tönk szélére juttatja a nemzetek, családok, az egyház és a tekintély világát:

“Értelmiségi világban ez akár konzervatív álláspont is lehet. De rettenetesen veszélyes, ha ez az elmeépítmény rajongó politikai hívőkhöz kerül, akik hajlamosak fenntartás nélkül beszopni mindenfajta dumát.”

Péterfy Gergely elmondja, családi örökség az ellenzékiség. Hagyományos polgári családban nevelkedett, ahol a diktatúrákat, a tekintélyuralmat nem szeretik, és ez az utálat kölcsönös:

“Most, hogy újra Kádár – kor van (…) Ugyanazzal a mozdulattal kapcsoltam ki a közmédiát hat – hét éve. mint hajdan nagyapám, amint felböffent a Kádár – kori csatornaszag, és ahogyan ő akkor a Szabad Európára váltott, én azóta a német meg az osztrák rádiót hallgatom. A rendszerbe beálló irodalmi, politikai, közéleti, gazdasági kollaboránsokkal szembeni zsigeri gyűlölet is a régi.”

A kultúra Magyarországon

Veszélyesnek tartja Kerényi Imre magyarázatát a kultúra mai helyzetéről. Egy családtörténeti könyvben olvasta:

“az egyik deportálás előtt álló zsidó asszonynak mondta Imrédyné, gőgösen föltartva az orrát: “most mi jövünk.”. Ez a borzalmas mondat hét éve újra itt lebeg a fejünk fölött, egyre durvább következményekkel. Azt hiszem, ez a legsötétebb mondatok egyike.”

Péterfy Gergely elmondta véleményét arról is, miért futott zsákutcába a rendszerváltás:

“Az 1940-es és 1980-as évek között az a társadalmi réteg tűnt el az országból, amellyel normális liberális demokráciát lehetett volna alakítani (…) A  képzett értelmiség éppen most megy el, mert rosszul érzi magát itthon. Marad a formátlan, a tradíció nélküli embertömeg, és jöhet a Homo sovieticus, a putyinizálódás.”


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com