Pert nyert a képviselő, ki kell adni az oroszokkal kötött szerződést

paks sugárveszély

Pert nyert Jávor Benedek a Roszatommal és a kormánnyal szemben – közölte a politikus közösségi oldalán. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése szerint 45 napon belül ki kell adni a paksi bővítés oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit az üzleti titkot tartalmazó részek kitakarásával. 

A határozat – precedens jelleggel – azt is kimondja, hogy az infotörvény rendelkezéseit nemzetközi szerződésekre is alkalmazni kell. Az európai parlamenti képviselő azért perelt, mert a magyar kormány tavaly ugyan feloldotta a 12,5 milliárd eurós projekttel kapcsolatos szerződések 30 évre szóló titkosítását, ennek ellenére mégsem hozták őket nyilvánosságra – üzleti titokra hivatkozva.

„Az, hogy a bíróság most első fokon úgy döntött, hogy a kormány illetve a Roszatom érvelése azzal kapcsolatban, hogy üzleti titok védelme miatt nem lehet ezeket a szerződéseket nyilvánosságra hozni, ez az érvelés nem állja meg a helyét, ez egyrészt nagyon fontos a Paks2-re vonatkozó információk nyilvánossága szempontjából, mert megnyitja az utat azelőtt, hogy a nyilvánosság, az állampolgárok megismerhessék hogy milyen szerződést, milyen megállapodást kötött a hátuk mögött” – mondta az EP-képviselő. 

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com