Palkovics Lászlót akár börtönre is ítélhetik, ha másra használja fel az MTA-nak járó pénzt

palkovics ingben

Közös közleményt adott ki négy volt igazságügyi miniszter – Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál –, amelyben felhívják Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai minisztérium vezetőjének a figyelmét, hogy törvénysértést követ el, ha visszatartja az MTA kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek támogatását.

A négy egykori tárcavezető szerint ha Palkovics László újabb törvényi felhatalmazás nélkül átcsoportosítja az MTA-nak járó a támogatást vagyis a pénzt a jóváhagyott céltól eltérően használja fel, akkor költségvetési csalás gyanúja is felvetődhet. Főleg abban az esetben – derül ki a hvg.hu-nak eljuttatott dokumentumból – ha nem állami szervezetek is hozzájutnak egy-egy összeghez, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek. 

A közös közleményben Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál emlékeztet arra is, hogy a jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek. Ezek még nem büntetendők. az  eltérő felhasználás megkezdésével viszont az egész kísérleti szakaszba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet a törvény a bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti, és mivel a jóváhagyott céltól eltérő felhasználás csak több személy  együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő – jegyzi meg a négy volt igazságügyi miniszter. 

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com