Óvatosságra int Orbán és Netanjahu barátsága

orbán és BENJÁMIN NETANJAHU
Óvatosságra intett sokakat az izraeli és a magyar miniszterelnök találkozója – írja a Deutsche Welle. A politico pedig Donald Trump volt főtanácsadójának európai terjeszkedését elemzi.
Sokakat óvatosságra intett Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu találkozója. A két illiberális vezető azt üzente a világnak, hogy ők a maguk feje után mennek, ez viszont problémát is jelent - olvasható a Deutsche Welle honlapján megjelent cikkben. A szerző felteszi a kérdést, hogy vajon miért kap barátságos fogadtatást Izraelben az a kormányfő, aki helyreállította a második világháború előtti és alatti, antiszemita elvek mentén is működő politikájának kultuszát, illetve, akinek Soros-ellenes kampányában is előfordult ez a tematika. A válasz azonban szerinte az, hogy a világpolitika alapvető változás előtt áll, és az új erőviszonyok nyomán új szövetségekre van szükség. A két politikus szemléleti különbsége eltörpül érdekeik méretei mellett. Emellett Netanjahu és Orbán Viktor is az úgynevezett erős vezetők kategóriájába tartozik, akik nem szeretik a nyugati típusú, tárgyalásos ügymenetet, és akik szemében az Európai Unió már az eltűnő világ jelképe.

A németek háromnegyede helyesnek tartja, hogy civil szervezetek mentik a menekülteket a Földközi-tengeren - derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent közvélemény-kutatásból. A szűk többség szerint pedig a bajbajutottak kimentése nem az embercsempészek üzletét segíti. Sokkal inkább megosztja a németeket a már kimenekített menekültek sorsa. 43 szátalékuk küldené őket vissza Észak-Afrikába, de körülbelül ugyanennyi a száma azoknak is, akik beengednék őket Európába. 42 százalék fogadna be kevesebb menekültet, 11 százalék pedig egyáltalán nem látja szívesen őket.

Európa szélsőjobboldali politikai erőit akarja egyesíteni Donald Trump volt tanácsadója a jövő éve EP-választás előtt - írja a Politico európai kiadása. Steve Bannon szerint fontos látni, hogy a jövő májusi választások alkalmával fog először összecsapni a populizmus és a davosi pártok. A Mozgalom elnevezésű tervezett szervezet tanácsadásban, kapcsolatépítésben és adatgyűjtésben segítene a populista és jobboldali pártoknak. Bannon azt is hozzátette: a jobboldali populista nacionalizmus lesz az, ami kormányozni fog Európában.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com