Ősszel nyugdíjemelés és prémium is várható

nyugdij, bacsmegye.hu

A magyar gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal, rekordsebességgel növekedett. Ez az ütem az EU-ban Máltával és Romániával együtt messze a leggyorsabb, a többiek még a 4 százalékot sem érték el. Az EU átlaga 1,5 százalék, az euróövezeté 1,2 százalék volt, azonos az előző negyedévivel — írta meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A kedvező magyar adat hatására a GKI – emelte idei GDP-prognózisát, 3,5 százalékról 4 százalékra. Általános vélemény, hogy az év hátralevő részében lassulás várható, a prognózisok éves átlagban jellemzően kissé 4 százalék felettiek.

“Teljesülni fognak a nyugdíjprémium kifizetésnek feltételei, emellett a kormány által prognosztizáltnál gyorsabb infláció miatt ősszel várhatóan 0,8 százalék körüli nyugdíjemelésre kerül sor.” – írják elemzésükben.

A fogyasztás bővülését a gyors béremelkedés mellett támogatja az erős fogyasztói bizalom és a hitelezési expanzió. Ugyanakkor a lassuló reálbér-emelkedés mellett a lakhatási költségek magas és emelkedő szintje, valamint az állampapír-piacon júniustól elérhető magasabb hozam fékezi a bővülést.

A GKI elemzését itt tekintheti meg.

Forrás: Hírklikk
Fotó: bacsmegye.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com