Orosz–ukrán majdnem háború: menekülnének a kárpátaljai magyar fiatalok Magyarországra

ukrajna magyar hatar
A határhoz közeli településeken már készülnek arra, hogy nagyobb számban érkezhetnek olyanok, akik nem akarnak visszamenni Ukrajnába.
Sokan azt mondják, hogy átjönnek Magyarországra Kárpátaljáról, ha jelentősen romlik az ország keleti részén a helyzet – hangzott el az ATV híradójában. A csatorna az ukrán határon érdeklődött, hogy milyen odaát a hangulat, és kiemelte: leginkább a sorköteles korosztály kerülhet veszélybe, ugyanis őket bármikor behívhatják katonának. Ezt a legtöbben úgy próbálják megoldani, hogy elutaznak Ukrajnából.

„Hát hogy lehet kikerülni? Elsősorban úgy lehet kikerülni, hogy ha akinek megvan a kettős állampolgársága, akkor átjövünk valahogy és akkor visszamegyünk a magyar személyivel”

– mondta egy férfi az ATV-nek.
Egy másik kárpátaljai magyar közölte: „mindenki fél, nehogy megkezdődjön a háború”. A fiatalok közül sokan már külföldön élnek, kihasználva a magyar állampolgárság adta lehetőséget, de azok is, akik még maradtak, most a távozáson gondolkodnak.

„Remélem, hogy előre megtudjuk, hogy hadiállapot lesz és akkor a hadiállapot előtt át szeretnénk jönni. Vagy Csehországba, vagy valahova elmenni dolgozni az életünket tovább folytatni”

– fogalmazott egy férfi.
A határhoz közeli településeken azt mondják, készülnek arra, hogy esetleg nagyobb számban érkezhetnek olyanok, akik már nem akarnak visszamenni Ukrajnába. Mint megírtuk, hétfő este megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be. Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Az ukrán elnök televíziós beszédében közölte: a hadiállapot nem jelent hadüzenetet. „Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére” – mondta Porosenko. A hadiállapot november 28-án, szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lép életbe Ukrajna egész területén.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com