Orbánnak is üzent Juncker: “húsvét után visszalövünk!”

orbán junckerrel

Nemcsak Oroszország, de uniós tagállamok is álhírekkel terelgetik a választói akaratot “egy bizonyos irányba” – mondta az EB elnöke, majd a magyar kormányt hozta fel példaként.

Harcot hirdet az álhírek ellen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Berliner Morgenpost című német lap hírportálján hétfőn ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy az európai parlamenti (EP-) választás kampányának időszakában személyesen is fellép az Európai Uniót (EU) vagy a közösség javaslattevő és végrehajtó intézményét, az általa vezetett brüsszeli testületet érintő alaptalan híresztelésekkel szemben.
“Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak”
– mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy ebben a tevékenységben személyesen is részt vesz a következő hetekben. Mint mondta, “húsvét után, szerdától visszalövünk”.
Kifejtette, hogy EU-tagállamok kormányainak részéről is tapasztalható igyekezet az EP-választás befolyásolását célzó manipulációra. Nemcsak Oroszország, hanem EU-s tagországok is megpróbálják “fake news révén terelgetni a választói akaratot egy bizonyos irányba”.
Az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor magyar kormányfőt említette rossz példaként.
Mint mondta, Orbán azt állítja, hogy őt terheli a felelősség a brit EU-tagság megszüntetéséért (Brexit), pedig meggyőző bizonyítékok szólnak ennek az ellenkezőjéről. “A magyar kormány azt is állítja, hogy én vagyok a hibás Európa kelet-nyugati megosztottságáért, holott a bizottság mindent megtett ezeknek az árkoknak a betemetéséért” – mondta Jean-Claude Juncker.
Az Orbán-kormány az EP-választás fideszes kampányát megelőzően – azt megalapozva – kezdett napi 100 millió forint közpénzt elégető plakátkampányba, melynek egyik céltáblája a néppárti Juncker volt. A kampány nyomában elindult eseménysorozat a Fidesz EPP-s tagságának felfüggesztéséhez vezetett.

Szijjártó céltáblának ajánlkozik

Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Juncker kijelentésére. Szijjártó azt is elismételte, amit korábban konkrétan kiemelt és cáfolt az EB-elnök, mi szerint ő lenne felelős a Brexitért. A külügyminiszter szerint ezért Juncker európai vezetőként megbukott. Azt is elmondta, hogy a brüsszeli politikus bizonyára lenézi az európaiakat, hogy azt gondolja, terelgetni kell őket.

N


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com