Orbán Viktor felrakná Magyarországot Közép-Ázsia térképére

kirgizisztán1

A Türk Tanács Csolpon-Atában tartott ülésére meginvitált Orbán Viktor fáradságot nem kímélve kísérelte meg egy új, keleti „világrend” égisze alá vonni a Magyarország és a közép-ázsiai országok közötti barátságot. Üzbegisztán, épp ellenkezőleg, arra törekszik, hogy kivívja a nyugati országok tiszteletét.

Magyarország mindig is nagy figyelemmel volt a türk identitású országokkal való együttműködésre. A modern világban is védi nyelvét, kultúráját, hagyományait, miközben tiszteli és ápolja türk gyökereit” – nyilatkozta múlt hétfőn a kormányfő a Türk Tanács VI. csúcstalálkozóján a kirgizisztáni fürdőhelyen, Csolpon-Atában. A magyar miniszterelnök a nagyon is hipotetikus hun eredettel igazolta jelenlétét a türk nyelvű államok találkozóján: szerinte a magyarok „Attila gyermekeinek leszármazottjai”.

Orbán Viktor politikai értelmet is kívánt adni Magyarország és Közép-Ázsia közeledésének, a türk nyelvű országok kooperációját egy „új világrend” egyik sarokköveként méltatva, amely a keleti országok előnyére szolgál.

Ma már egyértelmű, hogy összeomlott az a régi világrend, amelynek dogmája szerint a pénz és a tudás a gazdag és hatalmas Nyugatról csordogál a Kelet szegény országai felé” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország immár készen áll a magyar-türk együttműködés új fejezetének megnyitására.

 

A csúcstalálkozó másik tiszteletbeli vendége, az üzbég elnök, Savkat Mirzijojev ügyelt arra, hogy távolságot tartson a Budapest által javasolt agendától. „Üzbegisztán fejleszti együttműködését a Türk Tanács szervezetének országaival, akik elsősorban szomszédai” – nyilatkozta.

Taskent célja az, hogy a Tanács megmaradjon annak, ami jelenleg is: egy regionális klubnak, amely nagyon behatárolt nemzeti projektek kiindulópontja lehet, ilyen pl. a múlt júliusban elindult pénzügyi központ, Kazahsztán fővárosában, Asztanában, vagy az a logisztikai központ, amelyet Azerbajdzsán szeretne létrehozni.

A találkozón részt vett vezetők közös fotója, melynek hátterében oroszul olvasható egy idézet Csingiz Ajtmatov kirgiz írótól, jól érzékeltette, mennyire behatárolt ez a türkofón koncepció. 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com