Orbán Viktor elment egy ázsiai diktatúrába

orban es Nurszultan

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot.

Kaszim-Zsomart Tokajev márciusban lépett hatalomra, miután az országot közel 30 éven keresztül irányító elődje, Nurszultan Nazarbajev visszavonult. A diktatórikus Kazahsztánban nem divat vezetőt váltani, a választások szinte csak szimbolikusak, az elnök pártja 90 százalék körül szokott végezni. Az új elnöknek az első dolga volt, hogy a régi elnökről nevezze el a fővárost. Orbán mindkettőjükkel találkozott.

A magyar miniszterelnök ebben az országban szerdán azt találta mondani: “hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába”. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, “vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie” – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nurszultan Nazarbajev volt kazah államfő találkozója NurszultanbanFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Hozzátette: ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok. Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében, és a mostani változások is erősítik a stabilitást, ami mindenképpen elismerést érdemel – mondta.

Orbán úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetköz politikában, erre az új helyzetre reflektál.

“Korábban evidencia volt”, hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében, “a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon”, de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le – fűzte hozzá.

Az egyre közelibb gazdasági kapcsolatok pedig a miniszterelnök szerint most a következőket jelentik:

  • Magyarország az elsők között vett részt a nurszultani pénzügyi központ kiépítésére irányuló törekvésekben .
  • létrehoztak egy beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, az első komoly mezőgazdasági beruházást már átadták, és elfogadták a másodikat, egy nagy tejüzem felépítését.
  • a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására.
  • 250 kazah hallgató tanul ösztöndíjjal Magyarországon.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfõ fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt NurszultanbanFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Orbán Viktor kedden érkezett meg Kazahsztánba, akkor találkozott Askar Mamin kazah miniszterelnökkel, továbbá megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is. A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább, ahol Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon.

(via MTI/444.hu)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com