Orbán Viktor: A Fideszt egy ember rúghatná ki az Európai Néppártból, de ő már nem él

orban-d00024B7Ac4afa5a432c5

A Sargentini-jelentésről szóló keddi strasbourgi EP-vita után a miniszterelnök kiállt egy sajtótájékoztatóra, amelyen a Politico megkérdezte tőle, mi a helyzet a Fidesz és az európai pártcsaládja, az Európai Néppárt viszonyával. Rebesgetik, hogy az EPP szívesen megválna a Fidesztől – több társpárt is hangot adott az ingerültségének az Orbán-kormány allűrjei miatt –, a miniszterelnök azonban így felelt:

– A Fideszt Helmut Kohl hívta az Európai Néppártba. Bennünket egy ember rúghatna ki, de ő már nem él: Helmut Kohl. Senkinek a felszólítására nem távozunk. Az Európai Néppártot meg kell reformálni. Mi az Európai Néppárt része akarunk maradni

– mondta. Szerinte az EPP mélyen megosztott a bevándorlás kérdése osztja meg, és nem is a demokrácia a lényeg, miközben a 2019. május 26-29-i EP-választások fő kérdése a bevándorlás lesz. Megismételte, amit a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tartott tárgyalása után mondott, vagyis hogy a bevándorláspárti erők vezetője, Emmanuel Macron francia elnök fel akarja robbantani az Európai Néppártot.

Orbán Viktor kapott egy kérdést arról is, hogy hajlandó-e kompromisszumokra, amelyeket az Európai Néppárt vár tőle, de szerinte nincs miről kompromisszumot kötnie, ezekben a kérdésekben a magyar emberek döntöttek, ő nem fog változtatni rajtuk

– Önök szerint a magyar Országgyűlésen átmennének ezek?

– tette fel a végletesen cinikus kérdést a Fidesz országgyűlési kétharmadának a tudatában.

Egy kérdésre beszélt arról is, hogy Nigel Farage volt UKIP-vezér a Fideszt meghívta a saját szélsőjobboldali EP-frakciójába. A politikust az EP legjobb szónokának nevezte, de az ajánlatra elutasítóan reagált.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com