Orbán végleg elvesztette Európa bizalmát

Viktor ORBAN

Orbánt végképp leírta Európa: talán meg tudja tartani a hatalmat, de a bizalmat már nem fogja tudni visszaszerezni – vélekedik Paul Lendvai, az Europäische Rundschau főszerkesztője, tizenhat, Kelet-Európáról szóló, számos nyelvre lefordított könyv szerzője. A 85 éves polihisztorral a Népszabadság készített interjút.

Paul Lendvai 1960 óta figyeli a modern Európa megszületését, és minden csalódás, konfliktus, önzés ellenére az Európai Unió létrejöttét a jelenkori európai történelem egyik legnagyobb sikereként értékeli. Véleménye szerint az, hogy az elmúlt években sokan kiábrándultak, bizalmukat vesztették az unióban, két okra vezethető vissza. Egyfelől Brüsszelben, Párizsban, Berlinben alábecsülték, mennyire szétesett állapotban voltak a friss csatlakozó társadalmak, mennyire nem dolgozták fel a nacionalizmust és milyen óriási utat kell megtenniük politikai tapasztalatok nélkül. Másfelől a közép-európaiak, így a magyarok is, túlbecsülték a Nyugat segítőkészségét. Ezt a folyamatot a 2008–2012-es válság még jobban felerősítette.
 
Tagadhatatlan, hogy volt némi ügyetlenkedés, mohóság nyugati részről, de az is tény, hogy a cseh, a szlovák, a lengyel vagy a magyar gazdaság nem sokra ment volna a külföldi tőke, a nyugati bankok nélkül. Lendvait mindig jó kedvre deríti, amikor a nyugati országok gyógyíthatatlan bajairól olvas. Pedig csak egyetlen, nagyon közeli példát kellene kiragadni. Ausztria és Magyarország között az életszínvonalat és a munka hatékonyságát nézve lényegében ma is ugyanakkora a különbség, mint volt a magyar EU-csatlakozáskor, amihez az is hozzájárult, hogy az elmúlt években Magyarország még a saját térségében is lecsúszott. Visszaesik a múltba, ugyanúgy elutasítja a modernizációt, mint ezelőtt száz, vagy még több évvel – állította fel a diagnózist Lendvai.
 
Pedig a lehetőségek nem hiányoztak. Az osztrák példánál maradva: az Erste vagy a Raiffeisen, miközben nagy szaktudást és tőkét hoztak Magyarországra, óriási veszteségeket szenvednek el. Más nemzetközi cégek is hasonló tapasztalatokról számolnak be, ami felmérhetetlen kár, hiszen úgy akartak pénzt keresni, hogy közben az országot is előre vigyék. Magyarországnak nyitni kellene, hiszen most is az EU pénzétől függ minden fejlesztés. A külföldi befektetők számára azonban jogbiztonság kell és a korrupció elleni fellépés. Meg kellene állapodni a szakszervezetekkel, a vállalakozók, a mezőgazdaság igazi szervezeteivel is. Az államnak nem azt kellene támogatnia, ami a döntéshozóknak vagy a családjuknak jó, hanem azt, ami a jövőbe mutat, ami technológiát teremt. 
 
Orbán Viktor azonban végleg elvesztette Európa bizalmát és bármit tesz is, többé nem fogja tudni visszaszerezni. Még sajnálatosabb, hogy egy esetleges kormányváltás esetén is az alapokról kellene újrakezdeni az építkezést, apránként, tettekkel bizonyítani, Nyugat ugyanis biankó csekket senkinek sem ad.
kiss – Hirhatar Online

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com