Orbán szerint Magyarországnak az életet Trump jelenti, az amerikai nagykövet szerint viszont napirenden sincs a találkozójuk

trump és orbán

Az Egyesült Államok tett nyitásnak szánt lépést Magyarország felé. Most Magyarországon a sor gesztust tenni annak érdekében, hogy Orbán Viktor találkozhasson Donald Trump amerikai elnökkel – mondta David B. Cornstein amerikai nagykövet az RTL Klub Híradójának. 

– Itt az idő, hogy az Egyesült Államoknak is jusson valami. Ez lehet egy védelmi megegyezés, együttműködés az ország energiafüggőségének csökkentésében vagy az ukrán helyzet megoldásában

– fogalmazott a politikus. Jelezte, hogy egy kétoldalú csúcs lehetőségét akkor veti majd fel a Fehér Házban, ha Magyarország tesz ilyen gesztust, Orbán-Trump találkozó jelenleg nincs napirenden. Azt ettől függetlenül előzékenyen elárulta, hogy a két politikus személyisége közel áll egymáshoz.

Az RTL Klub Híradója megkérdezte Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy Magyarország kezdeményezett-e találkozót, de erre csak egy szűkszavú válasz érkezett, amely így hangzik: A magyar külpolitika számára Magyarország az első.

Orbán Viktor a 2016-os tusnádfürdői beszédében az európai politikai vezetők közül elsőként állt ki at akkor még csak republikánus elnökjelölt Donald Trump mellett. Később azt mondta:

– A republikánusok és Donald Trump elnökjelölt úr által meghirdetett politika, migrációs és külpolitika Európának jó, Magyarországnak az életet jelenti.

Az Egyesült Államok két nagy regionális szövetségesének – fűzhetjük hozzá – Románia és Lengyelország számít. Donald Trump mind a két ország elnökével, Klaus Iohannisszal, illetve Andrzej Dudával találkozott már, a román elnököt a Fehér Házban fogadta.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com