“Orbán rendszere szinte leválthatatlan” – debütált Kálmán Olga új műsora

kálmán olga

Elindult Kálmán Olga új műsora a Hír TV-n. Az Egyenesen egyik első vendége Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politológus volt, aki az Orbán-rendszer leválthatóságát, illetve leválthatatlanságát latolgatta.

Tölgyessy elmondta, az Orbán-kormány hatalomra kerülését nagyban segítette, hogy hazánk egy csalódott, sikertelen és gyűlölettel teli ország, a nép pedig előszeretettel harap egy külső ellenségképre, amit Orbán időről időre elővesz.

A Fidesz jövőre is kétharmadot szerezhet

A Fidesz olyan rendszert épített, ahol jó eséllyel nem leváltható.

Ha most megnézzük az esélyeket, az látszik, hogy a legközelebbi alkalommal is kétharmados Fidesz-győzelem várható – de persze semmi sem biztos

- fogalmazott Tölgyessy.

Ha mégis leváltanák, akkor az nem egy szimpla kormányváltás, hanem egy újabb rendszerváltás lesz – tette hozzá.

Azt is el kell ismerni – mondta a szakértő –, hogy Orbánék kézzel fogható eredményeket is fel tudnak mutatni. A Fidesz-kormány kihozta az országot az adósságcsapdából, ennek ára, hogy kevesebb pénz jut az oktatásra és egészségügyre. A focival ellentétben.

Jelentős sajátosság, hogy Orbán nem az államkasszából osztogat, hanem a (jogilag) máséból: bankok, energiaszolgáltatók bevételét nyesi le – lásd rezsicsökkentés.

Mikor kerülhet lejtmenetbe a kormány?

Tölgyessy szerint az Orbán-kormány végét a nemzetközi trendek változása hozhatja el. A nyugati világban elég általánosan tapasztalható a középosztály leépülése, amit arra alapoz, hogy ma már a lakosság 60 százaléka rosszabbul él, mint a szüleik.

A szakértő ellenzéki oldalon nem lát kormányváltó erőt. Az MSZP nem tud újítani, a Jobbik lefelé megy, míg

a Momentum, bár jól megfogalmazta a fiatalok haragját, az átlag szavazó számára nehezen befogadható nyelven beszél.

Tölgyessy azt is elmondta, Orbán mindezek ellenére folyamatos félelemben van, és ezért tapasztalhatunk olyan indokolatlannak tűnő túlkapásokat, mint a napokban az eleve esélytelen Majtényival szembeni lejáratóhadjárat.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com