Orbán-kormány ezrével taszított lehetetlen helyzetbe embereket

rokkantnyugdij

A Demokratikus Koalíció sürgeti, hogy a kormány kártalanítsa azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiknek jogsértő módon változtatták meg a minősítését. Dobrev Klára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány 2011-ben ezrével taszított lehetetlen helyzetbe embereket.

A kabinet olyan szempontrendszert alakított ki, amelynek alapján munkaképtelen vagy alig munkaképes embereket minősítettek át egészségesekké, emiatt sokan elveszítették rokkantnyugdíjukat, közgyógyellátásukat és gyógyszertámogatásukat – hangsúlyozta a DK EP-listavezetője.

Emlékeztetett, hogy azóta már az Alkotmánybíróság (Ab) is alaptörvényellenesnek nyilvánította az intézkedést. A testület idén március 31-ig adott időt a helyzet rendezésére, de a kabinet a “füle botját sem mozdította” – jelentette ki.

A Demokratikus Koalíció ezért olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami megszüntetné az alkotmányellenes állapotot és visszamenőlegesen, kamatostól fizetné ki az elveszített járandóságokat – közölte. Az indítvány azt is tartalmazza, hogy rokkantnyugdíjat később nem lehet elvenni.

Forrás: MTI/Hírhatár

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com