“Orbán korlátozná a gondolkodás szabadságát”

mta, foto- dk

Az MTA közvetlen kormányirányítás alá vonásáról előterjesztett törvénytervezettel kapcsolatban Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakciójának elnöke az European Interest-ben a következőket írta: „Élesen elítéljük Orbán Viktor akadémiai szabadság elleni legújabb támadását. 

A magyar miniszterelnök alig egy héttel az európai választás után, a polgárok ezreinek tüntetése ellenére szégyentelenül folytatja antidemokratikus kampányát azzal, hogy ellenőrzése alá akarja vonni országában a tudományos kutatást. Orbán törekvése, hogy korlátozza a gondolkodás szabadságát, és elnyomja a nyilvános vitát, újabb arcátlan lépés, hogy autokráciát építsen Európa szívében.”

Bullmann hozzátette: Az egyetlen igazság, amelyet Orbán eltűr, az a saját igazsága. Ez az alapvető európai értékeink, a demokrácia, és a gondolkodás szabadsága nyilvánvaló megsértése, és teljesen elfogadhatatlan. Amennyiben a Fidesznek sikerül ellenőrzése alá vonni a magyarországi kutatási tevékenységet, az nem csak azt befolyásolja majd, hogy milyen témákban kutathatnak a tudósok, hanem azt is, hogy hogyan költik el az EU kutatásra szánt pénzéből származó támogatásokat. leszögezte:

„Világos üzenetünk van a magyar kormány számára: az európai alapok a nép számára vannak, nem pedig Orbán úr oligarcháinak. Mi szocialisták és demokraták mindent el fogunk követni, hogy garantáljuk ezeknek az alapoknak a megvédelmezését a korrupt elitektől, és ezt, hogy közvetlenül és átláthatóan egyenesen a néphez jusson a pénz. Gondoskodni fogunk arról, hogy sem a régi, sem az új EU-Bizottság ne tűrje el, hogy oligarchák tulajdonítsák el és privatizálják az európai alapokat.

Azt akarjuk, hogy ezt a célt világosan tükrözze az új bizottság felállása. A demokratikus erőknek habozás nélkül a népek, emberek mellé kell állni, és meg kell védeni az akadémiai szabadságot, amikor a populisták és a szélsőségesek hazugságokkal akarják helyettesíteni a tudományos igazságot”.

Forrás: Hírklikk
Fotó: Demokratikus Koalicíó

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com