Orbán hazudott az amerikai külügyminiszterről

orban mosoly

Az amerikai külügy egyszerre cáfolja Orbánt és Szijjártót.

Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk, nyilatkozta tömören a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert, amikor a rádió Mike Pompeo budapesti útjáról próbált részleteket megtudni.

Holott – emlékeztet rá a Népszava - Orbán Viktor azt mondta, előkészítés alatt áll az amerikai külügyminiszter budapesti vizitje, a külügy vezetője, Szijjártó Péter időpontot is említett: február közepére datálta Mike Pompeo érkezését. Mindezeket nem erősítette meg az amerikai külügyminisztérium. A szűkszavú válasz arra enged következtetni, hogy továbbra is hűvösek a magyar-amerikai kapcsolatok.

A Wall Street Journal szerint a romló kapcsolatok hátterében több amerikai kezdeményezés kudarca áll: sem a CEU ügyében, sem a védelmi együttműködési megállapodás kérdésében nem sikerült a magyar kormánnyal dűlőre jutnia. Továbbá, az amerikaiak nem boldogok a leginkább egyoldalú orosz és kínai kapcsolatoktól, illetve attól, hogy a két nagyhatalom hazánkat ugródeszkának tekinti – európai befolyásuk növeléshez.

A lap szerint az biztosnak tűnik, hogy az amerikai külügyminiszter Lengyelországban vizitál, a BuzzFeed News minapi értesülése szerint február 13-14-én teszi ezt, majd 15-én beköszön Szlovákiába is. Utóbbira nem véletlenül esett a választás: olyan ország, amelyik nem ütközött az Európai Unióval és jó a kapcsolata az Egyesült Államokkal is.

Forrás: Népszava

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com