Orbán egyik kedvenc országában nem lehet szabadságot követelni, mert rögtön elvisznek

kazahsztan, Fotó- VYACHESLAV OSELEDKO : AFP

Kazahsztánban a tüntetők azt skandáltak, hogy „szabadság”, és elmondták, nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást.

A kazah biztonsági erők őrizetbe vettek mintegy ötszáz tüntetőt Almatiban és Nur-Szultanban, a hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon résztvevőit azzal gyanúsítják, hogy destabilizálni próbálták a vasárnapi előrehozott elnökválasztás folyamatát – közölte Marat Kozsajev, a kazah belügyminiszter első helyettese.

„Rendbontási kísérletek voltak Almati és Nur-Szultan utcáin radikális beállítottságú elemek részéről engedéllyel nem rendelkező megmozdulások szervezésével és megtartásával” –mondta Kozsajev. Mint azt elmondta, a rendvédelmi szerveknek sikerült elhárítaniuk az utak lezárást és a közlekedés megbénulását a belvárosban. „Minden intézkedést a törvények szigorú betartásával foganatosítottak. A rendbontók őrizetbe vételénél különleges eszközöket nem vetettek be” – fűzte hozzá.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója szerint a fővárosban, Nur-Szultanban a rendőrség erőt alkalmazott a tüntetők szétkergetéséhez. Sajtóértesülések szerint délután több ezren tüntettek. A Twitteren képeket és videókat tettek közzé a rendőrség közbeavatkozásáról. Az egyik beszámoló szerint a rendfenntartó erők az embereket autóbuszokba kényszerítették.
A kazah belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett korábban, még száz őrizetbe vett személyről beszélt.
A tiltakozók egyebek mellett azt skandáltak, hogy „szabadság”, és elmondták, nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást, mivel szerintük kevés volt az idő a megszervezésére és a jelöltek programjának megismerésére.
Kazahsztánban vasárnap előrehozott elnökválasztást tartottak. A szavazóhelyiségek időközben bezártak, az első előrejelzésekre az este folyamán lehet számítani. Azért kellett a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról.

A mintegy 18 millió lakosú közép-ázsiai országban csaknem 10 millió választópolgár fejezheti ki véleményét az urnáknál.
A választás legnagyobb esélyese Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául.
Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért.
A korábbi választások sem szabadok, sem tisztességek nem voltak. Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.
Orbán Viktornak mindenesetre nagyon tetszik, ami ott folyik. Többször járt az országban – ahol saját elmondása szerint otthon érzi magát -, legutóbb április végén, amikor olyanokat mondott, hogy “hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába”. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, “vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie”. Meg hogy “ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok. Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében.”
Nazarbajev mindenesere valóban megtestesíti a “stabilitást”. Tipikus közép-ázsiai diktátor, már 22 évesen főállású pártalkalmazott volt a Szovjetunióban. 1984-ben lett a kazah szovjet szocialista köztársaság miniszterelnöke, majd a helyi kommunista párt főtitkára. Innen lett a függetlenné vált Kazahsztán első és idén márciusig, váratlan lemondásáig egyetlen elnöke.

nepszava.hu

Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com