Orbán csóró ösztöndíjas volt harminc évvel ezelőtt, nem magángéppel repkedett

orbán önmagával

Orbán Viktor hétfőn végre érdemben is megszólalt a nyári magánrepülőzésről, amelyről az Átlátszó számolt be a múlt héten. „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így megyek, azután is így fogok megyek” – mondta Orbán, aki valószínűleg már rosszul emlékszik a múltra.

Magyar Narancs hiába kereste, semmi bizonyítékát nem találta, hogy harminc éve magánrepülővel, vagy akár csak repülővel járt volna focimeccsekre. Sőt, Orbán harminc éve még nagyon mást csinált – állapította meg a lap.

A miniszterelnök hivatalos honlapján is megtalálható önéletrajza szerint Orbán 1988 márciusáig a Mezőgazdasági és Élelmezésügy Minisztérium Vezetőképző intézetében dolgozott, ahol továbbképzések szervezésében segített. Már csak azért sem valószínű, hogy magánrepülővel ment volt ekkor bárhová is, mert ez az év politikailag igen aktív volt: a Fideszt ugyanis 1988 márciusában alapították. A pártnak egy ideig Orbán az egyik szóvivője volt, majd még ebben az évben megválasztották az országos választmány tagjává.

Orbán 1988 áprilisától azonban komoly lehetőséget kapott: a Soros Alapítvány 680 ezer forintos (ma ez nagyjából 12–13 millió forintot jelentene) támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett. Később büszkén mesélt a HVG-nek a Soros-ösztöndíjról: „A Soros Alapítványtól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft.-től havonta 5-10 ezer forint szerkesztői honorárium”.

Orbán szintén Soros-ösztöndíjasként utazott Oxfordba 1989-ben, ahol politikai filozófiát tanult. Hogy az oxfordi volt-e az első repülőútja, nem tudni, az viszont biztos, hogy az nem magánrepülővel tette meg. Orbán egykori osztálytársa, Kontler László történész, a CEU professzora a narancs.hu tavalyi interjújában mesélt arról, hogy a menetrendszerint közlekedő repülőgépen ismerkedett meg a szintén Oxfordba tartó fideszes politikussal.

Forrás: Magyar Narancs

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com