Orbán beintett a kisnyugdíjasoknak

orban vigyor

Arra hivatkozva, hogy csak kevés embert, a nyugdíjasok tizedszázalékban mérhető arányát érinti, az Orbán-kormány nem hajlandó emelni a 28 500 forintos nyugdíjminimumon – derült ki abból a válaszból, amelyet Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára adott kedden az Országgyűlésben Hohn Krisztina LMP-s képviselőnek.

Az Orbán-kormány annak  ellenére nem látja szükségesnek az emelést, hogy a nyugdíjminimum összege az elmúlt tíz évben nem változott, az elutasító válasz kapcsán azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata azt firtatja, hogy ha valóban kevés embert érint a nyugdíjminimum kérdése, akkor az miért jelenlegi helyzet fenntartása melletti érv, és miért nem növelik az összeget.

„Mi akadályozza meg a kabinetet, hogy a szánalmasan alacsony nyugdíjminimumot megemelje?” – hangzik a MASZSZ kommentárja az ügyben. 

Juhász László, a MASZSZ nyugdíjas tagozatának az elnöke a maga részéről arra hívja fel a figyelmet, hogy ha mindössze néhány ezer emberről lehet szó, a nyugdíjminimum emelése nem költségvetési, hanem politikai kérdés. De árnyalja a képet az is – emlékeztet a 168 Órának is megküldött közleményében Juhász László –, hogy olyan szociális juttatások összegét, amilyen a gyes, az anyasági támogatás vagy a gyermeknevelési támogatás a törvény a 28 500 forintos nyugdíjminimum különböző százalékos mértékében állapítja meg.

Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a nyugdíjminimum ügye sokkal több embert érint néhány ezernél, százezernél több támogatás sorsa forog kockán, az Orbán-kormány pedig azért nem akar hozzányúlni tíz év után sem a nyugdíjminimumhoz, mert százmilliárdos kiadásról lehet szó. Ettől függetlenül visszatetsző, hogy a családok évében az Orbán-kormány nem lép az ügyben.

Forrás: 168 Óra

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com