Orbán az osztrák Kleine Zeitungnak adott mai interjújában a következőkkel örvendezteti meg a kedves olvasót

orban punktum

Orbán az osztrák Kleine Zeitungnak adott mai interjújában a következőkkel örvendezteti meg a kedves olvasót. „Ha az ember magyar, akkor alapérzés az, hogy elárulták … az sem tagadható, hogy egész Európát átszövi egy hálózat. Én ezt liberális hálózatnak nevezem”. Ez a hálózat szerinte civil szervezetekből, think-tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból áll, és a fasizmus, nacionalizmus, populizmus kifejezéseket politikai bunkósbotként használják.

Ezek szerint Orbánnál a liberális kifejezés új értelmet nyert, egyenlő a gondolkodóval. Márpedig, aki gondolkodik az számára ellenség.

Néhány sorral odébb a hitért aggódik: „Lehetetlenné teszik, hogy a haza szeretetére vagy Jézus tanainak követéséről beszéljenek”. Nem tehetek róla, de valahányszor Orbán újkori megtérésével találkozom, mindig eszembe jut: “Csuhások! Térdre, imához!”

Orbán szerint a hagyományos európai elit dekadens, és az európai eliteknek az a problémája, hogy „nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket”.

Voltak idők, amikor nagyon hittek “a személy, a vezető személyiség erejében”. Lásd Hitler, Mussolini, Sztálin, Rákosi. Na, az nagyon hasznos volt… Értem én, hogy neki ez szimpatikus felállás lenne. Amennyiben ő a megkérdőjelezhetetlen végső igazság. De vajon hogy érezné magát ugyanebben a darabban, ha a szereposztás szerint nem ő a “vezető személyiség”?

„Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban.” Gondolom a pápa ezt a kijelentést azzal érdemelte ki, hogy közölte a nyári csiksomlyói találkozón nem szeretne találkozni Orbánnal.

Egyebekben szívesen olvasnám erről a kijelentésről Erdő Péter véleményét, de addig íme a KSH számai: katolikus 38.96, protestáns 14.61, felekezet nélküli 31.8 százalék. A vallásukat gyakorlók száma a rendszerváltás óta folyamatosan csökken.

Szerzõ: Juszt László


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com