Orbán a topolyai akadémia avatóján: Ez még csak a kezdet, még sok megépítendő sportközpont vár ránk

orban topolya

A sport, különösen a labdarúgás Közép-Európa közös nyelve - mondta Orbán Viktor csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

Orbán szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat. „Bár nehéz történelem van mögöttünk, ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják” – fogalmazott.

„Akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt” – tette hozzá a miniszterelnök, és köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Jelezte azt is, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, „még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (…) vár ránk”.

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta: sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben. Akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország – közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy „a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk”.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta.

(MTI)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com