OLAF-vizsgálat indult az évek óta félkész csornai napelemgyár miatt

napelemgyár
Áder János azt ígérte, 2015-re kétszáz munkahelyet ad a csúcstechnológiás üzem. 2018 őszén még a gyártósor sincs meg, pedig mai árfolyamon 10 milliárd körüli összeg ment el a beruházásra.
Még gyártósor sincs az EcoSolifer csornai napelemgyárában, pedig már három éve ontania kéne termékeit a nemzetközi piacra – írja a hvg.hu. A gyárnak még Áder János tette le az alapkövét, azt ígérve, az 2015-től 212 munkahelyet jelent majd Csornának. 2018 őszén egyedül a biztonsági őr dolgozik az üres üzemcsarnokban. A beruházást vezető cég honlapján még mindig a 2015-ös tervezett kezdődátum szerepel.
A látható eredmények nélkül megvalósult projekt 1,9 milliárd forint uniós támogatást kapott. Az állami Eximbank által folyósított hatalmas 22,4 millió euró, valamint 363 millió forint hitelen keresztül – áttételesen – még az adófizetők is beszálltak a finanszírozásába.
A támogatás és a hitel összege a mai árfolyamon már a 10 milliárd forintos értéket közelíti.
Az Áder szerint egyedül Japánban ismert technológiával működő berendezéseket azonban senki nem látta még. Legutóbb augusztus végén bizonygatták a létét, egy közleményben, ami alapján egy közeli raktárban várja az átszállítást.
A hvg.hu úgy tudja, állampolgári bejelentésre az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) áttekintette az EcoSolifer Kft. által uniós pénzek bevonásával fejlesztett csornai napelemgyár ügyét. Augusztus végén megszületett a döntés:
az OLAF hivatalos vizsgálatot indít a pénz felhasználása kapcsán.
Csornán már akkor az OLAF mozgolódására tippeltek, amikor augusztus végén jött a közlemény a csornai gyártósor küszöbön álló leszállításáról. Ahogy mondják, egy közleményt kiadni lényegesen olcsóbb, mint megvenni az eszközöket.
A cég ugyanakkor állítja, hogy „az EcoSolifer Kft.-vel kapcsolatosan nem volt és nincs OLAF vizsgálat folyamatban”.Az Eximbankot is kereste a lap, ők nem cáfolták az uniós testület eljárásának tényét, de ahogy írják, a bank „az OLAF vizsgálattal kapcsolatban nem kíván állást foglalni”. Ha ennél többen mondanának, az pedig már banktitkot sértene, nyilatkozták.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com