Nyilatkozatban üzent Katalónia a spanyol kormánynak

447A7A42-0A2D-4F67-B362-15E884AADA74

Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően – mondta Jordi Turull. A katalán kormányszóvivő a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt. Hangsúlyozta: a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett
- fogalmazott a politikus.

Kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.
Üljünk le, beszéljünk
- üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a “napot, helyet, és órát” a tárgyaláshoz.
Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat.
Mint mondta, nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni.
Hozzátette:
a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.
Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak “néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.
A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek.
A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.
Ahogy azt korábban megírtuk a kedd esti beszéd után a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta:
ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján
Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő szerint azzal, hogy kikiáltották a függetlenséget, de annak végrehajtását felfüggesztették, megpróbálják kizsarolni a spanyol kormánytól a tárgyalást. Erre azonban véleménye szerint nem fog sor kerülni, annyira távol áll egymástól a két fél álláspontja.
Mint mondta:
ha Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az elmúlt hat évben nem tárgyalt, nem akkor fog leülni, amikor nyilvánosan megzsarolták.
Amennyiben a spanyol kormány elfogatóparancsot ad ki a katalán vezetők ellen, Nagy Sándor Gyula nem tart kizártnak olyan civil engedetlenséget, tüntetéseket, élőláncot, amelyen akár százezren is részt vehetnek.
A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője elmondta azt is, bár sokszor kontraproduktívnak tűnik a spanyol kormány határozott fellépése a kérdésben, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt szavazóit erősíti ez a fajta nagyon kemény kiállás a spanyol egység mellett.
Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre.
Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.
Forrás: MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com