Női ügynök is jelentett Nagy Feróról

feró

Több száz oldalnyi ügynöki jelentés létezik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában Nagy Feróról és Müller Péter Sziámiról. 

Róluk, mint ahogy más zenészről is többek közt a BRFK III/III-A Alosztálya által foglalkoztatott “Krisztina” fedőnevű ügynök is jelentett, aki a punk, új hullámos együttesekről adott információkat – olvasható az ÁBTL Facebook-oldalán egy bejegyzésben.

“Krisztina” jelentéseiben az alábbi együttesek szerepelnek: ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Block.

De alkalomszerűen a Die Toten Hosen és a Test Department fellépéseiről is beszámolt, a megfigyelt helyek között szerepeltek a lázadó fiatalok által leglátogatottabb klubok, a Bercsényi Kollégium, a Kinizsi Klub, az Almássy tér, a Fészek Klub, az FMK, a Gödöllői Művelődési Ház és a Fekete Lyuk.

“Krisztina” a Beatricéről is jelentett, Nagy Ferónak azonban nem rémlik ez az ügynök.

Úgy tűnik, mintha a közönségben vegyült volna el, így azon sem lepődnék meg, ha szexeltünk volna

- mondta nevetve a Blikknek Nagy Feró.

Feró egyébként pár éve kikérte a róla szóló jelentéseket az ÁBTL-től.

200 oldalnyi anyagom van, összesen 12 emberről tudok, akik jelentettek rólunk, de a személyazonosságát csak néhánynak ismerem. Ott van például Vikidál Gyula, vagy a szintén a titkosszolgálatnak dolgozó Arató András, valamint volt egy rossz dobos, aki azért jelentett Dobos fedőnéven, mert semelyik zenekarnak nem kellett

- sorolta Nagy Feró a lapnak.

“Krisztina részletesen dokumentálta az általa látogatott koncerteket, még fotókat is készített a zenészekről, köztük Sziámiról is.

Müller Péter Sziámi a Blikknek elmondta, tudták, hogy ott van az államvédelem is a koncertjeiken (a Kontroll Csoport Besúgók és provokátorok című dala konkrétan erről a helyzetről szól), de nem érdekelte őket. 

Mi nem tűrtük a rendszert, minket se tűrtek, így menekültünk, álnéven koncerteztünk. Később megtudtuk, hogy a Fiatal Művészek Klubja, ahova lejártunk, csak azért működhetett, mert a hatalom így egyből meg tudta figyelni a szabad értelmiséget. Azt nézték, hogy ha mi elég szókimondóak vagyunk, mi történik a közönségben. Mi voltunk a szonda

- mesélte a lapnak, és hozzátette, nem tudja, hogy ki lehetett ez a “Krisztina”.

Utólag már nem érdekel, kivéve, ha kiderülne, hogy hozzám közel álló emberről van szó. Akkor szívesen elbeszélgetnék vele.

Müller Pétert az egyetemről is ki akarták rúgatni, a színművészetire is bementek a rendőrök, és az osztályfőnökét (rendező szakra járt), meg a dékánt győzködték, hogy rúgják ki Müllert.

Mindezek ellenére mi nem éltük meg kemény korszaknak, röhögtünk rajta

- tette hozzá Müller Péter.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com