Nincs ötleted, hol nézd a tűzijátékot augusztus 20-án? Adunk néhány ötletet…

tuzijatek-600x400

Garantáltan minden, amit tudnod kell a vasárnapi nemzeti ünnepről.

Hol nézd a tűzijátékot? Hova menj bulizni? Mik a legmenőbb programok augusztus 20-án?

Mi mindenben segítünk!

A budapesti programok összesítve

2017. augusztus 20. vasárnap

8.30-tól

Kossuth téri ünnepség, beszédet mond dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, zászlófelvonás, tisztavatás

10.00

Légi és vízi parádé a Duna Országház előtti szakaszán

10.00-tól

Magyar Ízek Utcája, koncertek a Clark Ádám téren: Kolompos, Tóth Gabi, Supernem, Ferenczi György és a Rackajam, Póka-Tátrai Regeneráció

10.00-16.00

Szent Korona látogatása az Országházban

17.00

Ünnepi Szentmise a Bazilikánál, majd Szent Jobb körmenet

18.00-21.00

Üzenőlánc a Petőfi Rádióval a dunai rakpartokon

21.00

Ünnepi tűzijáték a Duna Országház előtti szakaszán

Zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth téren

kossuth-ter-keszulodes

Szakemberek állványzatot építenek az augusztus 20-i állami ünnepségnek, a zászlófelvonásnak és tisztavatásnak helyet adó Kossuth Lajos téren, az Országház előtt 2017. augusztus 17-én – MTI Fotó: Balogh Zoltán

A nemzeti ünnep programjai 8 óra 30 perckor kezdődnek a Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadás mellett, az avatandó tisztek jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntője után esküt tesznek a honvédtisztjelöltek, majd Áder János államfő ünnepi beszéde hangzik el.

Légi és vízi parádé

Időtartam: 10:00 – 11.00 óra

Helyszín: Budapest, a Duna Lánchíd és Margit-híd közötti szakasza

10:00 – 10:06 katonai repülési program

10:06 – 10:30 vízi parádé

10:30-10:37 Illés Tamás egyéni műrepülő programja

10:37 – 10:45 Imre Lajos MI-2 típusú helikopterrel történő bemutató repülése

10:45- 10:48 DA42 és 2 db DA40 rajékben történő áthúzása

10:48-11:15 Ejtőernyős bemutató

11.15 Motorcsónakos felvonulás

imre_lajos-k

Fotó: augusztus20.kormany.hu

ejtoernyosok-k

Fotó: augusztus20.kormany.hu

A tisztavatás után, 10 órától légi és vízi parádé kezdődik a Parlament előtt, a Duna fölött és a Dunán, amelyen részt vesznek a Magyar Honvédség technikai eszközei is. Az eseményt a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisának három JAS 39 Gripen vadászrepülőgépből álló köteléke nyitja meg, amely elsőként repül el a Parlament előtt. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légi eszközei követik őket: két ZLIN-242L felderítő- és kiképző repülőgép repül el az ünneplők előtt, majd a két AS 350 könnyű helikopterből álló kötelék következik, és három Mi 8/17 közepes szállítóhelikopter kötelékrepülése zárja a honvédségi eszközök légi bemutatóját. A vízi parádé részeként felvonuló hajók élén pedig az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred három MS-25 típusú folyami aknamentesítő hajója úszik fel a Dunán.

25 000 látványelem, 6300 pirotechnikai eszköz az idei tűzijátékban – de honnan érdemes nézni?

A tűzijáték fő helyszíne a Duna Országház előtti szakasza, a Margit híd és a Lánchíd között mintegy 800 méter hosszban és a Lánchíd. Időpontja: 2017. augusztus 20. 21:00–21:30 között.

A nézők számára idén a Duna-part pesti oldalán a Margit híd és a Lánchíd közötti, Id. Antall József rakpartról míg a budai oldalon a Bem rakpartról (a Sztehlo Gábor rkp. és Friedrich Born rkp. vonaláról) nyílik majd élvezhető látvány. A mintegy 1000 méter széles dunai tűzijátékot és a Lánchídról fellőtt rakétákat legjobban a Duna mindkét oldalán a Margit híd és Lánchíd közötti rakpartokról lehet majd élvezni.

tuzi2-mmark

Pillanatkép a tavalyi augusztus 20-i tűzijátékról – Fotó: Mervai Márk

A tűzijáték látványos a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző oldaláról, a Budavári Sikló tereiről, sétányairól, és minden olyan helyről, ahonnan az Országház jól látható. A Lánchíd le lesz zárva a nézők elől, de a Margit hídról remek kilátás nyílik a tűzijátékra.

Az idei tűzijáték zenéi között felvonulnak régi, nagy és ismert klasszikus művek, egy kis retro hangulatot festve a modern eszközökkel tervezett, karakteres látvány alá. Az ünnephez méltó piros-fehér-zöld, valamint az unió-s kék sárga színek méltóan fejezik ki az ünnep emelkedett hangulatát. Újra hallható lesz a Kék Duna keringő, amire üstökösök fognak „táncot járni”és arany, ezüst hullámok jelennek meg az égen, a Duna felett. Elengedhetetlen, hogy felcsendüljön Szörényi Levente és Bródy János zeneszerzők nevével fémjelzett István, a király című rockopera részletei, és hallhatunk modern klasszikus zenét is. A zenék válogatásában a Petőfi Rádió szakemberei is részt vettek.

Az egyes pirotechnikai elemek indulása, vagyis a lövésterv, a zene ritmusához igazodik. Számítógépes szoftver vezérli a folyamatot, amely századmásodpercnyi pontossággal vezérli a tűzijátékelemek indítását. Az innovatív, modern vezérlés nemcsak a látvány folyamatos fokozását teszi lehetővé, de megfelel a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is.

A 2017-es budapesti tűzijáték idén közel 25 000 látványeffektet tartalmaz. Több mint 6300 darab pirotechnikai elemet indítanak el 5000 lépésben. Látható lesz csaknem 4000 darab nagy kaliberű tűzijáték bomba és mozsár, melyekből a legnagyobb kaliberű bomba 200 mm-es, kb. 5 kg tömegű lesz. Fellövésre kerül mintegy 2300 darab rómaigyertya, és még közel 300-350 darabb egyéb termék.

150 kiállító a Magyar Ízek Utcájában

Idén 150 kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, amely augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a látogatókat Budapesten.

A Magyar Ízek Utcájának Védegylete idén nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját, mely az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye.

A rendezvényen idén is belekóstolhatnak a látogatók a Kárpát-medencei tájegységek és nemzetiségek gasztrokultúrájába. A magyar kiállítók mellé az idén is csatlakoznak a V4 országai – Szlovákia, Lengyelország és Csehország -, amelyek három standon mutatják be étel- és italkülönlegességeiket, a lengyel heringtől a cseh knédliig.

Több kézműves termék is megjelenik az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, sokacbab vagy a cigánykáposzta.

magyar-izek-mti_kallos_20150820_2

MTI fotó: Kallos Bea

A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, változatos húskészítményeket és sajtokat kínálnak majd az érdeklődőknek. Vendégül látnak nem professzionális főzőasszonyokat is, akik a szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételek elkészítését mutatják be.

A káposztaleves mákos pogácsával a Felvidékről érkezik, de szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd az asszonyok, míg a moldvai csángó faluból érkező csapat húsos galuskát készít. Mindezek mellett a rendezvényen helyet kapnak a professzionális konyhák is.

Az idei évben kiemelt szerepük lesz a kézműves söröknek, a Fő utca Clark Ádám tér felőli végén kialakított Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle termékét kínálja a látogatóknak.

A Várkert Kaszinó előtt felállított színpadon pedig különféle ételekről, a hozzájuk kapcsolódó történetekről és receptekről tartanak beszélgetést.

orszagtorta

Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, a Pöttyös Panni tortája, Magyarország cukormentes tortája készítője, és Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. cukrásza, a Balatoni habos mogyoró, Magyarország tortája alkotója a díjnyertes tortákkal – MTI Fotó: Soós Lajos

A rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség a budapesti Horváth Cukrászda Kft. által működtetett Sugar! Design Cukrászda cukrászának, Vaslóczki Orsolyának a Balatoni habos mogyoróját, amely az idén elnyerte a Magyarország tortája címet. Évről- évre egyre többen jelentkeznek a Magyarország cukormentes tortája versenyre is Az idei megmérettetés élén végzett Pöttyös Panni tortát Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg, és ezt is a rendezvényen kóstolhatja meg először a nagyközönség.

A Szent István-napi kenyeret, amely az idén a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett, ugyancsak a kétnapos rendezvényen mutatják be először a nagyközönségnek.

Magyar ízek utcája – részletes térkép és étlap ITT.

Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Augusztus 17-én kezdődött a Mesterségek Ünnepe a budai Várban, ahol a népi kézműves mesterek bemutatói és munkái mellett többek között nemzetközi kovácstalálkozó is várja az érdeklődőket augusztus 20-ig.

A hímzés a kiemelt témája és Mongólia a díszvendége az idei Mesterségek Ünnepének, de több más ország kézműves mestereit is vendégül látják az eseményen. A reformáció 500. évfordulójáról pedig nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg.

“Minden évben 800 kézművest hívunk meg a magyarországi és határon túli szervezetekből. Idén Mongólia lesz a díszvendég, de számos más ország érdekes mesterségeit is megismerhetik az érdeklődők” – hangsúlyozta Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője.

mestersegek-unnepe

Rézműves sátor a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Szahalin-szigetekről nyivh és ainu mesterek érkeznek, akik a halbőrfeldolgozást, valamint a rénszarvasszőrrel való hímzést mutatják be, míg Jakutföldről mamutcsont-faragókat látnak vendégül. Mongóliában ma is nagyon eleven a nomád életmód hagyománya, amelyhez sok mesterség kötődik, köztük a kovácsmesterség, az íjkészítés, de a népi viselethez kapcsolódó hímzési technikákat is bemutatják az érdeklődőknek.

A rendezvény fő témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága lesz. A Várban felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.

Igyártó Gabriella arról is beszélt, hogy az idei fesztivál egyik különleges programja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelyre tíz országból érkeznek mesterek. A találkozó fő témája az a különleges, évszázadokon keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a párizsi Notre Dame kapujának vasalatait készítették egykor.

Szent Jobb körmenet

Időpont: 2017. augusztus 20., 17.00 óra

Helyszín: 1051 Budapest, Szent István tér 1. – Szent István Bazilika

szentjobb-oszk-k

Fotó: OSZK / augusztus20.kormany.hu

Szent István király ünnepén a budapesti Bazilika előtti téren szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Püspöki Konferencia elnöke. A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul, amelyben a Szent Jobb ereklyét a honvéd koronaőrség hordozza. A körmenetben a plébániák híveivel, a zarándokokkal, a szerzetesekkel és az egyházilag elismert lovagrendekkel együtt vonulnak a püspöki konferencia tagjai, a közjogi méltóságok, a diplomáciai testület tagjai, a politikai és a közélet jeles képviselői.

A körmenet a Szent István tér – Zrínyi utca – Október 6. utca – József Attila utca – Széchenyi tér – Zrínyi utca – Szent István tér útvonalon halad.

A Szent Jobb 9.00 órától 13.00 óráig látogatható a Bazilikában.

A téren található nyilvános szektorok ülőhelyei 15 órától szabadon elfoglalhatóak a Zrínyi és a Sas utca felől.

Ingyenes nyílt nap az Oszágházban

Időpont: 2017 augusztus 20., 10.00-16.00

Helyszín: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér – Parlament

bp_korona2_300_2-k

Fotó: augusztus20.kormany.hu

Az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

A sort 16.00 órakor lezárják!

A program jelentős látogatottsága miatt ezen a napon a Seuzo-kincsek látogatására nem lesz lehetőség.

Jazzmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét a Müpa

Hagyományaihoz híven jazzmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét és egyúttal az új hangversenyévad indulását vasárnap a Müpa.

A Jazz 0820 elnevezésű rendezvény fellépői az eddigiekhez hasonlóan a Müpa előtti szabadtéri nagyszínpadon, valamint a Zászlótérben és az Üvegteremben várják a közönséget.

A zongorista Pataj György és a gitáros Juhász Gábor triója a belső termekben lép fel, hozzájuk csatlakoznak jam session jelleggel a meghívott vendégszólisták, a magyar jazzélet népszerű muzsikusai, Ávéd György, Bille Gergő, Gyémánt Bálint és Varga György.

A szabadtéri színpad programja az idei Jazz Showcase közönségdíjasának koncertjével indul. A fúziós jazzt játszó Vörös Janka e-Series 2013-ban alakult, klasszikus jazzalapokra építkező zenéjében az elektronikus hangzás dominál.

A tradicionálisabb jazzmuzsika kedvelőinek biztosan nem okoz csalódást az RP Show koncertje. A frissen alapított kvintett vezetője a klarinétos-szaxofonos Dennert Árpád, zenéjüket leginkább a swinges hangzás jellemzi.

A hagyományokhoz híven a tűzijáték előtt és után a Police Big Band kétrészes koncertje gondoskodik a jó hangulatról. A nagyzenekarra hangszerelt jazzsztenderdek között felcsendülnek Duke Ellington, Count Basie és Sammy Nestico népszerű szerzeményei is, így a Szalóky Béla trombitás-harsonás vezette zenekar garantáltan táncra perdíti a közönséget.

Rossz idő esetén a szabadtéri eseményeket a Fesztivál Színházban rendezik meg.

Bogányi Gergely és a Virtuózok adnak ünnepi koncertet a Margitszigeten

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok ünnepi koncertjének augusztus 20-án a Budapesti Nyári Fesztiválon.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli, a műsort Batta András és Varga Edit vezetik, az est rendezője Novák Péter. A gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, valamint a korábbi évadok tehetségei: Kristóf Réka énekes, Abouzahra Amira hegedűs, Beeri Benjámin énekes, Lukács Gergely tubás, Simic Aleksander csellista, Lugosi Dániel Ali klarinétos, Szüts Apor zongorista, Csabay Zsuzsanna fuvolista és Váradi Gyula hegedűs.

A fiatalok a televízióban bemutatott zeneművek mellett új darabokkal is készülnek. A műsor első felében Bogányi Gergely Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművész Boros Mihály zongoristával Schubert-, Debussy- és Beethoven-műveket ad elő.

Ezen a napon a MAHART Színházi hajójárat nem közlekedik. A Margitszigetre érkezéshez a szervezők a 26-os busz sűrített járatait javasolják, amely ezen a napon 18 órától csak az Árpád híd felől közlekedik, rövidített útvonalon: az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között. A koncert után a különjáratok ugyanezen az útvonalon, de a Nyugati pályaudvarig szállítják a színház vendégeit.

A fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpadán 19 órától Szalóki Ági ad koncertet Csak egy nap a világ címmel, amelyen a harmincas, negyvenes és ötvenes évek magyar swingslágerei és francia sanzonok hangzanak el.

Székesfehérvár – III. Béla király kora elevenedik meg a Koronázási Szertartásjátékban

III. Béla Árpád-házi király koronázása és életének főbb állomásai jelennek meg a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték pénteki és szombati előadásain a Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri színpadon.

A szertartásjátékot rendező Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte: talán egyetlen egy magyar király koronázása körül nem volt annyi zűr, mint III. Béláénál. Ennek okait mutatja be az előadás harminc jelenete, amelyből tíz az autentikus középkori szakrális liturgia elemeit tartalmazza, húsz pedig történelmi események alapján mutatja be III. Béla életét és a társadalmi-emberi környezetet, amelyben uralkodott.

A szertartásjátékban felelevenedik a bizánci udvar, ahol a későbbi uralkodó nevelkedett, I. László király szentté avatása, Anonymus, a krónikás alakja, és a trónért folytatott családi küzdelmekbe is betekintést nyernek a nézők a csaknem nyolcvan perces előadás alatt.

A darab címszerepét Hirtling István, feleségét Trokán Nóra játssza, feltűnik a bizánci császár szerepében Trokán Péter, Bánfi Lukács esztergomi érseket Sághy Tamás, Anonymust Blaskó Péter, István kalocsai érseket Mihályi Győző, Eufrozinát, az anyakirálynét Závodszky Noémi alakítja.

Az idén ötödik alkalommal, megújult látványvilággal megrendezett Koronázási Szertartásjátékokon korábban Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla alakját mutatták be.

Idén is Szolnokon készül a Kárpát-medence kenyere

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

A kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.

A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak – közölték. Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre

A programok már augusztus 19-én, szombaton elkezdődnek a Szolnoki Művésztelepen. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét. Délben a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között.

A rendezvényt kulturális programok, vízi- és légiparádé színesíti, a gyerekeket kenyérsütő versenyre várják, de lesz íjászat, zsonglőroktatás és -bemutató, kosárdobó verseny is.

14 virágkocsi és 2000 fellépő a debreceni Virágkarneválon

A Debreceni Virágkarnevál gyökereihez visszatérve egyre több élő virágot használnak fel a virágkocsik díszítéséhez. A díszítéshez félmillió szál friss dália érkezik Hollandiából Debrecenbe. Ebből csaknem százezret egy 21 méter hosszú, 7,5 méter magas sárkányhoz használnak fel.

A karneváli menetben tizennégy virágkocsit, tíz magyar és tíz külföldi művészeti csoportot láthat majd a közönség, este pedig a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépő szórakoztatja a húszezres közönséget.

Az idei karneválon – a reformáció 500. évfordulója alkalmából – a debreceni Református Nagytemplomra vetített 3D-s animációval idézik meg az épülethez kötődő történelmi eseményeket, a régi városházát pedig állóképes fényfestéssel alakítják át.

A nagyerdei Békás-tó melletti Lurkó ligetben már tart a gyerekek Galiba-fesztiválja, és megnyílt a tó partján a cseh sörkert is, ahol az idén 25 sörgyár több mint 100 féle sörét, köztük Hrabal kocsmájában a legendás cseh író kedvenceit kóstolhatja meg a közönség.

Szent István-napi várjátékok Hollókőn

Szent István-napi várjátékokat rendeznek vasárnap a világörökségi Hollókőn: az államalapítás ünnepén a középkorba tehetnek időutazást a látogatók fegyveres harcok és csaták forgatagával, táncosok és zászlóforgatók bemutatóival. Az élményt középkori muzsika, önkéntes katonákkal megerősített várostrom és a vár előtti térre kiköltöző kézművesek vásári portékái teszik teljessé. Hollókő önkormányzata rendezi a programot, amely délelőtt ünnepélyes megnyitóval kezdődik a várban a szereplők felvonulásával és bemutatásával.

Bemutatót tart a Szent László Vitézei Egyesület és a Pavane Történelmi Táncegyüttes, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok és a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság.

A Nógrád megyei világörökségi faluba látogatók részt vehetnek a Debreceni Dósa Bandérium középkori fegyver- és harcászati bemutatóján, és részesei lehetnek az ostromjátéknak az összes szereplő és a helyben toborzott állomány bevonásával. A középkori muzsikát a Szelindek zenekar szolgáltatja.

Ezzel párhuzamosan az Ófaluban a Debreceni Dósa Bandérium és a Szent László Vitézei Egyesület tagjai portyáznak, majd elkezdődik a Pavane zászlóforgatóinak felvonulása a főutcán, egészen a várig.

A várostromokra várják az önkéntes vitézeket is augusztus 20-án a Hollókői várban.

Magyarok kenyere – Böjte Csaba és Sebestyén Márta a központi pécsi ünnepségen

A Magyarok kenyere jótékonysági program augusztus 20-i központi – számos programot kínáló – pécsi ünnepségének házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes lesz. Az ünnep lelkiségét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes biztosítja.

A pécsi Sétatéren 11 órakor kezdődő programok között jótékonysági akció, gyermekfoglalkozások és a Ghymes együttes koncertje is szerepel. A Magyarok kenyere program 2011-ben indult Pécsről és mára Kárpát-medence méretűvé nőtte ki magát. A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti.

Vasárnap Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldja meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Beszédet mond Páva Zsolt polgármester, Korinek László jogászprofesszor, a Magyarok kenyere mozgalom elindítója és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az eseményen fellép Tolcsvay László zeneszerző-előadóművész, a Misina néptáncegyüttes és a Sárarany népzenekar.

Idén is meg lehet kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínál adomány fejében. A gyerekeket délután zenés program várja az ÜnnepKörSzín Társulat előadásában. Az ünnepet a Ghymes együttes Kézfogás című koncertje zárja a Sétatéren este fél kilenctől.

Vasárnap a pécsi székesegyház ingyen látogatható 9 és 11 óra között, illetve délután fél kettőtől 15 óráig. A Pécsi Egyházmegye 18 órától ünnepi szentmisére várja a hívőket a bazilikába.

Közös koncertet ad augusztus 20-án Szörényi Levente és a Vujicsics együttes Balatonfüreden

A Balaton közelében első alkalommal láthatja majd egy színpadon a közönség a délszláv zenei hagyományokat ápoló zenekart és Szörényi Leventét a nemzeti ünnepen. A 2014 óta játszott, Hej barátom. című produkciót először Budapesten mutatták be, azóta évente néhány alkalommal adják elő, legutóbb Egerben a Kaláka fesztiválon hallhatták az érdeklődők.

A Balaton-parti városban az ünnepi tűzijáték előtt először a Vujicsics Együttes lép színpadra, majd Szörényi Leventével közösen adnak elő Illés-számokat akusztikus kísérettel. Többek között olyan ismert dallamokat hallhat majd a közönség, mint A kugli, a Sárga rózsa, az Amikor én még kissrác voltam vagy a Hej, barátom.

A balatonfüredi koncert helyszíne a Gyógy tér, rossz idő esetén a sportcsarnok lesz.

A produkciót október 23-án Budapesten is hallhatja a közönség a Kongresszusi Központban, ahol Tolcsvay László is színpadra lép majd.

Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja Gyulán

Törökországból, Szerbiából, Montenegróból és Horvátországból is érkeznek fellépők a XXIII. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg Gyulán.

A külföldi csoportok mellett érkeznek határon túli magyar néptáncosok Pozsonyból, Bácskossuthfalváról és Kikindáról is, emellett gyulai, püspökladányi, üllési, mezőberényi, debreceni és mezőkövesdi fellépők is szórakoztatják majd a közönséget a díjtalanul látogatható fesztiválon.

A néptánchoz a talpalávalót mások mellett a Magyarpalatkai Banda, a Rajecky Szimpatikusok, valamint Pál István “Szalonna” és bandája szolgáltatja.

A záróakkordnak tekinthető vasárnapi gálaműsor alkalmával egyszerre mintegy 200 táncos ropja a színpadon. A gálát két mezőségi hagyományőrző énekes, Takács Anna és Takács Piroska fellépése koronázza meg – tette hozzá.

Esténként táncházakat szerveznek, amelyen a Gyulához sok szálon kötődő, négy éve elhunyt Halmos Béla lánya, Halmos Kata énekel majd. A prímás-népzenekutatóról szombat délután az Almásy-kastélyban egy portréfilmet is levetítenek.

A négynapos fesztivált hivatalosan zenés, táncos felvonulás nyitja pénteken délután, lesz borest, mezőségi táncoktatás, a gyerekeknek népi kézműves játszóház és bábelőadás, augusztus 20-án pedig az ünnepi szentmisén is közreműködnek a fesztiválon résztvevő táncegyüttesek. A rendezvényt ünnepi tűzijáték zárja.

Programkavalkáddal készül a kenyérfesztiválra a Göcseji Falumúzeum

Színes programkavalkáddal készül a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum augusztus 20-ára, amikor a hagyományok szerint nagyrendezvénnyel ünneplik a múzeumalapítás és a népi gazdálkodás jeles napját.

A Magyarok kenyere program az összetartozást, és egyben a paraszti életet szimbolizálja – emelte ki Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke. Augusztus 13-án kiváló minőségű búza érkezik Zalából Nemeshanyba, az összeöntés helyére: eddig 68 gazda juttatta el adományát, több mint 19 tonna búzát a gyűjtőhelyre. Az összeöntött búzából visszahozott mennyiséget a tüskeszentpéteri malomban őrlik meg, és ebből a lisztből sütik meg a Magyarok kenyerét.

A Magyarok kenyerét augusztus 20-án, a falumúzeumban szegik meg. A kenyérsütés, kóstolás mellett hagyományőrző programokra, gyermekcsoportok bemutatójára is várják a látogatókat. A gyermekek számára tésztaformázási versenyt hirdetnek, a szépen formázott cipókat helyben ki is sütik.

A falumúzeumban lesz íjászat, kézműves játszóház, fajáték, kirakodó és kézműves vásár, valamint lehetőség nyílik lovaglásra és íjászatra is. A program Augusto Vazquez mexikói zenész műsorával zárul.

Hagyománytisztelet és modern szellemiség a kecskeméti Hírös7 Fesztiválon

Hagyománytisztelet és modern szellemiség a mottója Kecskemét legnagyobb múltra visszatekintő rendezvényének, az idén augusztus 19. és 27. között zajló Hírös7 Fesztiválnak. Különleges programnak ígérkezik az augusztus 20-án a Kodály-emlékévre írt Háry, Háry, Háry táncfantázia, amelynek főszereplője Koltay Róbert. Az előadás része lesz a városi tűzijáték is.

Néptáncfesztivál tajvani és orosz táncegyüttesekkel Nyíregyházán

Hét ország tizenegy együttese, köztük orosz, portugál és tajvani táncosok vesznek részt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelyet augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Nyíregyházán. Magyarországot a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese képviseli.

uj-nyirsegneptanc

Az oroszországi Szibériai Motívumok Táncegyüttes tagjai táncolnak érdeklődő járókelőkkel a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál második napján a nyíregyházi Kossuth téren – MTI Fotó: Balázs Attila

A szombati nyíregyházi és vidéki fellépések után a külföldi és magyar néptánccsoportok augusztus 20-án vasárnap a városi ünnepségen vesznek részt, majd a Világok zenéje című műsor keretében az együtteseket kísérő zenekarok adnak koncertet. A fesztiválzáró gálaműsor este nyolc órakor kezdődik, a programot késő este tűzijáték zárja Nyíregyházán.

Négy nap alatt több mint húsz produkció lesz a 31. Zeniten Békéscsabán

Négy nap alatt több mint húsz produkciót láthatnak az érdeklődők a 31. Zenei Ifjúsági Találkozón és Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen (Zenit) augusztus 17-e és 20-a között Békéscsabán.

A mazsorettcsoportok önállóan, illetve zenekari kísérettel mindennap fellépnek a rendezvény helyszínein, a főtéren, a Jókai Színház előtt vagy a Csabagyöngye Kulturális Központ melletti stégen. A Liszt-díjas tárogatóművész, Kiss Gy. László az első napon zenekarral, a harmadikon önállóan muzsikál. Emellett különlegesség az is, hogy bár katona- és tűzoltózenekar még sosem érkezett a rendezvényre, idén mindkét formációval találkozhat a közönség. A hazai formációk mellett Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Lengyelországból is érkeznek fellépők, akiket idén nem zsűriznek, ám szakmai, művészeti konzulenst biztosítanak a csapatoknak a további fejlődés érdekében.

Esténként úgynevezett kiülős, ingyenes koncertekre várják az érdeklődőket a Csabagyöngye mellé. Csütörtökön a Bisztró Baleset Band, pénteken a Kelet Brass Band, szombaton a Csaba Big Band lép fel.

Augusztus 20-án a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével indul a nap, amelyet katonai tiszteletadás mellett az ünnepélyes zászlófelvonás, majd az ökumenikus kenyérszentelés és áldás követ. Délelőtt a Békéscsabai Napsugár Bábszínház A kőszív című előadását láthatja a közönség, valamint a Nyulambulam együttes műsorát.

Délután a Zenit gálaműsorára kerül sor, majd az érdeklődők megkóstolhatják az idei győztes Munkácsy-tortát. A pályázatot az ország tortájához hasonlóan 2014-ben, Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulóján hirdette meg először a békéscsabai önkormányzat és a múzeum. Idén Szendrei Edit békéscsabai cukrász laktóz- és gluténmentes tortáját ítélte győztesnek a bírálóbizottság, ebből az állami ünnepen ezer szeletet osztanak szét ingyen.

Este a Margaret Island és Charlie koncertezik, és egy körülbelül tízperces tűzijáték is színesíti az ünnepi programkínálatot.

Nyárbúcsúztató hajókirándulás indul a Gemencben

Nyárbúcsúztató hajókirándulásokat szervez a Gemenc Zrt. augusztus 20-án, amelyeken a természetkedvelők az ártéri erdő madárvilágával ismerkedhetnek meg.

Az ünnepen három sétahajójáratot indítanak a Gemenc Duna-parti kikötőből, amelyet a gemenci erdei vasúton, a keselyűsi fogadó épülettől közelíthet meg az utazó közönség. A csaknem egyórás vízi kirándulás alatt szakvezető mutatja be a erdő természeti értékeit, az érdeklődők megcsodálhatják a sokszínű madárvilágot, kis szerencsével gímszarvast, vaddisznót is láthatnak.

Az ünnepi hétvégén a Gemenc Zrt. pörbölyi ökoturisztikai központ Gemenc kincsei című, interaktív kiállítása, a nagyrezéti méhészeti gyűjtemény, a lassi halászati kiállítás, a Molnárka tanösvény, valamint az erdei vasút menetrend szerinti járatai is várják a kirándulókat.

Plusz vonatokat állít forgalomba a MÁV 

Plusz vonatokat is forgalomba állít a MÁV az augusztus 20-i tűzijáték után, és az utasforgalmi igényekhez igazodva az InterCity vonatokat több kocsival közlekedteti.

Augusztus 20-a idén vasárnapra esik, a vonatok menetrendjében nem lesz változás. A forgalmi igényeknek megfelelően az IC-ket több kocsival közlekedtetik, illetve a Déli és a Nyugati pályaudvarról a tűzijáték után plusz vonatokat indítanak Fonyódra, Keszthelyre, Dunaújvárosba, Szobra, Szolnokra és Szegedre.

A MÁV azt kérte az utasoktól, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerülésre érdekében online vegyék meg jegyüket.

Útlezárásokra kell számítani Budapesten, változik a BKK egyes járatainak menetrendje is

Már péntektől lezárásokra kell számítani az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó rendezvények miatt Budapest több forgalmas útvonalán, például a Lánchídon és egyes rakparti szakaszokon.

Péntek reggel 6 órától hétfő reggel 6 óráig lezárják a gépjárműforgalom elől a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Döbrentei utcát, az Ybl Miklós teret, a Várkert rakpartot, a Clark Ádám teret, az Alagút utcát, a Fő utcát és a Bem rakpartot a Szilágyi Dezső térig.

A légi és a vízi parádé, valamint a tűzijáték miatt szombat este 10 órától vasárnap este fél 11-ig, majd az éjszaka később is több órára a pesti alsó rakpartot is lezárják a Margit hídtól a Havas utcáig. A budai alsó rakparton az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig vasárnap reggel 7 órától késő estig, majd szintén hétfőre virradó éjszaka lesz lezárás.

Mindemellett a tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében vasárnap este 6 órától este fél 11-ig a Lánchidat a gyalogosforgalom elől is elzárják.

A Szent Jobb-körmenet biztosítása érdekében vasárnap délután 4 órától este fél 11-ig az V. kerületben a József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca lesz lezárva.

A lezárások számos tömegközlekedési járat menetrendjét is érintik

A Magyar Ízek Utcája, valamint a várkert bazárbeli családi programok miatt péntek hajnaltól 21-én hajnalig lezárják a Lánchíd utcát és a környező útszakaszokat, emiatt a 19-es és a 41-es villamos bár menetrend szerinti végállomásai között, de a Margit híd, budai hídfő és a Rudas Gyógyfürdő között a 17-es és az 56A villamos vonalára terelve szállítja az utasokat. A 105-ös busz pénteken és szombaton egész nap, vasárnap pedig időszakosan a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

Vasárnap a tűzijáték előtt és után a BKK sűríti az 5-ös, szentendrei HÉV, valamint mind a négy metróvonalon a járatok követési idejét, a nagy tömeg miatt azonban rövid időre lezárhatják a Vörösmarty téri, a Deák téri, a Kossuth téri és a Batthyány téri állomást.

A 2-es villamos szombaton és vasárnap is rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Március 15-e tér között jár, a nagykörúti villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél vasárnap este fél 8-ig, később pedig csak a dél-budai végállomások és az Oktogon között szállítanak utasokat.

Az Erzsébet hídon át közlekedő buszok (5-ös, 7-es, 7E, 8E, 133E, 110, 112, 178) vasárnap este a Szabadság hídon át járnak, a 9-es buszok pedig nem állnak meg délután és este a Szent István-bazilikánál.

Szintén módosított útvonalon közlekedik vasárnap a 15-ös és 115-ös busz, rövidebb úton szállít utasokat a 26-os, a 39-es, a 91-es, 191-es és 291-es, valamint a 109-es busz, illetve a 916-os és 990-es éjszakai járat.

Koncertek a Clark Ádám téren

 

14.00-15.30 Balkan Fanatic

16.15-17.30 Bagossy Brothers Company

18.00-19.30 Ghymes

20.00-21.30 Szabó Balázs Bandája

22.00-00.00 Ed Philips and the Memphis Patrol

Clark Ádám téri nagyszínpad

13.00-13.50 Kolompos

14.00-15.00 Tóth Gabi

15.30-16.30 Supernem

17.00-18.00 Ferenczi György és a Rackajam

18.30-19.30 Póka-Tátrai Regeneráció

18.00-20.00 Üzenőlánc a Petőfi Rádióval

Felkészült az operatív törzs az ünnepségek biztosítására

Felkészült az operatív törzs az augusztus 20-i állami ünnepre, a civil biztonsági szolgálattal együtt több ezer rendőr, mentő, vízi mentő, tűzoltó, katasztrófavédő biztosítja a rendezvényeket – közölte Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com