Nettó 160 ezer forintért is dolgoztatnak tűzoltókat

tűzoltók

A szakszervezet szerint mindezért cserébe jóval többet kell dolgozniuk, mint más munkavállalóknak.

A szolgálati időben kellene elismerni a keletkező túlórákat, vagy kifizetni a többletmunkát - közölte az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

168 Óra beszámolt róla, hogy a rendőrök mellett a tűzoltók sem kaphatják meg jövő januártól a túlórákért járó eddigi pénzt. A szakszervezet közleménye szerint azonban a tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Első körben szerintük az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni, vagy szolgálati időben elismerve, munkaviszonyba beszámítani.

A közlemény úgy fogalmaz: jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettó bért keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van.

A szakszervezet szerint a tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig. Azt javasolják: a túlórák megváltásának lehetőségeként át kellene gondolni a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.

Fotó: Bíró Veronika

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com