Nemzetközi jogosítványt sem kaphatott volna a Viking Sigyn kapitánya, mert nem beszél idegen nyelveket

viking, Fotó- MTI:Máthé Zoltán

Vizsgálni kell, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya alkalmas-e a nemzetközi hajózásra - mondta a Magyar Nemzetnek a dunai hajóbaleset miatt sértettként szereplő cég jogi képviselője. A rádióforgalmazást hallgató hajósok már a Hableány katasztrófájának másnapján azt mondták, hogy az ukrán állampolgárságú Jurij C. egy mondatban angol, német és orosz szavakat keverve, értelmezhetetlenül beszélt.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője a Magyar Nemzetnek azt mondta: az eddigi adatok, tanúvallomások szerint a hajóskapitány oroszon és ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél, és ha ez valóban így van, nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt folyami hajózásban.

A kérdés eldöntése a várható nagy összegű kártérítés miatt is lényeges, mert ebben az esetben a férfit alkalmazó cégnek, a norvég tulajdonú Viking River Cruises társaságnak kimutatható felelőssége van a történtek miatt. A hozzátartozók mellett a Panoráma Deck is többmilliós kártérítésre tart igényt a nyomozás lezárulta után.

A 64 éves Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

168óra

Fotó: MTI,Máthé Zoltán


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com