Német konzervatív lap: Orbánnak távoznia kell

orbán és Manfred Webert

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap. Az Orbánnak távoznia kell című kommentárban kiemelték, hogy az Európai Parlament (EP) „elmondhatatlanul lejáratta volna magát”, ha nem szavazza meg a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentést, mert Orbán Viktor kormányfő „megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben”, és “semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén”.

Az EP „kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor” – tették hozzá, kiemelve, hogy kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és „fontos, hogy az Európa-párti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben”. 

Az egyik ilyen pártcsalád az EPP, benne a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Fidesszel. Ha ez így is marad, az Európa-pártiaknak a választási kampányban „egy csónakban kell evezniük az Európa-ellenesekkel “, ami „nem vezet jóra, ezért a Fidesznek távoznia kell a néppártból” – írta a FAS.

Hozzátették, hogy ha a Fidesz nem akar távozni, ki kell zárni. Tagsága megszűnésének lesznek hátrányos következményei, „hiszen Orbán emberei a következő parlamentben az ellenfeleket erősítik majd”, azonban az előnyös következmények túlsúlyban vannak, mert az EPP „soha nem tudna Orbánnal együtt egységesen küzdeni egy erős Európáért, nélküle viszont képes erre”.

A nacionalisták bevonása ebbe a küzdelembe reménytelen, inkább „szembe kell szállni velük és  le kell győzni őket választásokon” – áll a kommentárban.

A spanyol ABC című napilapban megjelent írásban viszont a szerző azt írja, „egyre több európai véli úgy, hogy nemzeti szuverenitásuk védelmével lehet jobban garantálni szabadságukat, biztonságukat, és identitásukat”. Hermann Tertsch megállapítása – amit mintha a Fidesz-központból diktáltak volna –szerint az annyit szidalmazott magyar kormányfőnek sokkal nagyobb a demokratikus felhatalmazása, mint a strasbourgi parlament tagjai túlnyomó többségének.

Egy olyan párt vezetője, amely a választók tömeges akaratából kormányoz a magyar parlament kétharmadával, miközben olyan pártok nevezték diktátornak – kommunisták, zöldek és szocialisták –, amelyek kisebbségben vannak országukban – tette hozzá. (Amúgy többen a Néppártból is, a Sargentini-jelentést pedig több kommunista képviselő nem szavazta meg.)

Hermann Tertsch szerint Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban, „nem fogadja el, hogy hogy rájuk kényszerítsék Brüsszelből, Berlinből, Párizsból, vagy a Soros György finanszírozta NGO-k által a szociáldemokrata politikát”.

Az egyetlen igazi gyengesége az, ami mindenkit érint, akinek régóta van nagy hatalma: a korrupció. „De demokráciából senki sem adhat neki leckéket” – jegyezte meg.

A szerző szerint miért is ne pánikolna a baloldal, amikor Orbán a demokratikus jobboldalon bizonyítja: véget lehet vetni a baloldal kulturális fölényének, a nemzeti identitás és a család tisztelete eróziójának.

Ugyanezért félnek Orbántól azon pártok vezetői, akik a jobboldali szavazatokból élnek, de aztán összehangolják politikájukat a baloldaléval. A szavazók tömegesen hagyják el őket, ahogyan azt Merkel is tapasztalhatta – állapította meg az újságíró.


168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com