Nem zárják ki a kormánypártban, hogy a Fidesznek búcsút kell vennie az EPP-től

fideszesek, Fotó- Draskovics Ádám

Ez derült ki a Fidesz-KDNP-s politikusokkal folytatott tusnádfürdői beszélgetésekből. Politikusok és kormányzati háttéremberek is aggódtak amiatt, hogy csökken a Fidesz befolyása a nemzetközi színtéren.

Az ellenzéktől és az őszi önkormányzati versenytől nem tartanak a kormánypártban, de azt nem zárják ki, hogy a Fidesznek búcsút kell venni az Európai Néppárttól (EPP) – derült ki a Fidesz-KDNP-s politikusokkal folytatott tusnádfürdői beszélgetésekből. Az egyik külügyekkel foglalkozó kormánypárti háttérember például arról beszélt, jelenleg nem lehet kijelenteni, hogy a Fidesz még az év végén is a Néppárt tagja lesz, bár „természetesen senki nem örülne egy ilyen forgatókönyvnek”. (Orbán Viktor kormányfő beszédében nem sok szót vesztegetett erre az ügyre, csak azt mondta, a döntésre várhatóan ősz végéig várni kell, ekkor tartja ugyanis az EPP következő kongresszusát.)

A párt politikusai és kormányzati háttéremberei ugyanakkor aggódtak amiatt, hogy csökken a Fidesz, valamint a magyar kormány befolyása a nemzetközi színtéren. Olyannyira ez foglalkoztatta leginkább a nyári egyetem résztvevőit, hogy még a hivatalos programban is csak elvétve lehetett magyar belpolitikát közvetlenül érintő beszélgetést találni.

Persze lehet, hogy csak azért foglalkoztak kevesen belpolitikával a kormánypárti oldalon, mert ezzel kapcsolatban senkinek semmilyen aggodalma nincs a jövőt illetően. Nem találkoztunk olyannal, aki szerint a Fidesz összességében ne nyerné meg idén is fölényesen az önkormányzati választásokat (bár néhány nagyobb város, megyeszékhely, budapesti kerület elveszítésével mindenki számol). Attól sem tartott senki, hogy a közeljövőben olyan újítás lesz az ellenzéki oldalon, amelynek következtében jelentősen átrendeződnek a pártpreferenciák. Ennek fényében azt sem tartotta irreálisnak senki, hogy Orbán Viktor még tizenöt évig meg akarja határozni Magyarország fejlődését.

Rákosit olvasott Orbán Viktor?

A kormány egyik kezében kőműveskanállal, a másikban karddal érte el az eredményeit – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, nagy tapsot aratva a kijelentéssel. Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese szúrta ki, hogy ez valójában egy Rákosi Mátyás idézet parafrázisa még 1948-ból. Az ugyanis így hangzik: „Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám és a másik kezünkben kardot, vagy egyéb védő – és ha szükséges – támadó fegyvert tartsunk.”. Havasi Bertalan közleményben reagált. Eszerint „A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18) Lakner úrnak javasoljuk, hogy a „Rákosi összes művei” mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére”.

nepszava.hu

Fotó: Draskovics Ádám


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com