Nem lesz keret az egészségügyi béremelésekre

kórház

Az elmúlt napokban több bejelentést is tett a kormány, ami érinti az állami alkalmazottak bérét, és így a költségvetés kiadási oldalát. Az OTP Bank elemzői röviden értékelték és számszerűsítették a tervezett lépéseket.

Az OTP Bank közgazdászai emlékeztetnek arra, hogy a kormány készül egy általános 30%-os béremeléssel a közigazgatásban dolgozók számára, valamint az egészségügyben 4 lépcsőben valósul meg egy bérfejlesztés és a honvédelmi dolgozók esetében is béremelést jelentettek be.

Az elemzők becslése szerint ezek az intézkedések az állami alkalmazottak 27%-át érintik, ha nem számítjuk ide a közalkalmazottakat. ezért nem árt megvizsgálni ezeknek a béremeléseknek a költségvetési vonzatát.

A jövő évi büdzsében a kormány már képzett a béremelésekre egy 95 milliárdos tartalékot, ezért a nemrégiben bejelentett intézkedések nem minden tekintetben tekinthetőek újnak. Számításaik szerint csupán 14 milliárd forint lehet a terven felüli költés, ami így nem fogja veszélyeztetni az 1,8%-os GDP-arányos hiánycélt jövőre.
Érdekesebb lehet a helyzet viszont 2020-ban, amikor is a kormány 1,5%-os GDP-arányos deficittel kalkulál – figyelmeztetnek a bank elemzői.

Az egészségügyben dolgozók számára a 2020-ban két lépcsőben (14 és 20%) megvalósuló béremelés például terven felüli költésnek tekinthető és nettó értelemben 0,2 és 0,6 százalékpontos hiánynövekedési hatással járhat 2020-ban és 2021-ben.

Ennek következtében a 2019-es 1,8%-os deficit után 2020-ban nem tudna csökkenni a hiány, míg 2021-ben 2,1%-ra emelkedne a most tervezett 1,5% helyett – vetítik előre.

portfolio.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com