Nem kizárás, felfüggesztés: ezt javasolja a Néppárt elnöksége

cdu elnok
Ezzel elvesztené szavazati jogát a Fidesz, és vezető tisztviselőket sem adhatna. A CDU elnöke szintén a felfüggesztést javasolta.
A Fidesz meghatározatlan idejű felfüggesztését javasolja az Európai Néppárt elnöksége a pártcsalád délután három órakor összeülő politikai gyűlésének. A magyar pártnak egy sor feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy a pártcsalád tagja maradhasson. A végrehajtást egy bizottság ellenőrizné, amelynek elnökévé a belga kereszténydemokrata Herman Van Rompuyt választanák, aki korábban az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöki tisztét töltötte be – értesült a Financial Times.

A felfüggesztés egyebek között azt jelenti, hogy megszűnik a Fidesz szavazati joga az EPP testületeiben és képviselőit nem lehet vezető tisztségekre jelölni a pártban.

Közben a német CDU elnöke szintén a Fidesz felfüggesztését javasolva. Annegret Kramp-Karrenbauer a Reutersnek úgy fogalmazott: „be kell fagyasztani” a Fidesz tagságát. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint amíg Orbán Viktorék nem állították teljesen helyre a bizalmat, addig nem lehetnek az Európai Néppárt teljes jogú tagjai.
Lapunk már szombaton több forrásból úgy értesült, hogy az EPP fontos szereplői egy kompromisszumos javaslaton is dolgoznak. Eszerint a magyar párt tagságát március 20-ikán néhány hónapra ideiglenesen felfüggesztenék. A felfüggesztés időtartama alatt Orbán Viktornak a politikai gyűlés által megszabott újabb feltételek teljesítésével kellene bebizonyítania, hogy a politikája megfelel a párt irányvonalának és értékeinek. Az elvárások között szerepelne például, hogy tiszteletben tartja az EU Bíróságának döntéseit, például a “Stop Soros” törvénycsomagról vagy a Lex CEU-ról ezután megszülető verdikteket. Ígéreteinek betartását egy erre a célra létrehozott néhány fős különbizottság ellenőrizné. Vizsgálódásaik alapján a “bölcsek” ajánlásokat tennének a pártcsalád vezető szerveinek, amelyek ezt követően határoznának a felfüggesztés feloldásáról, meghosszabbításáról vagy esetleg a kizárásról. A döntésre a május 26-ikán véget érő EP választások után kerülne sor.

A felfüggesztésre tippelnek

Megkerestük a hazai ellenzéki pártokat is, hogy mit tippelnek a mai döntésről, eddig az MSZP-től kaptunk csak választ. A szocialisták közölték, „a felfüggesztést tartjuk a legvalószínűbbnek”.

N

Fotó: napi.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com