Nem fizetik ki az okos kerítést építő alvállalkozókat

okoskerités

Eddig mintegy 300 milliárd forintot költött a kormány a magyar határszakaszokon a menekültek elleni védekezésre, a konkrét munkát végző kis cégek mégsem jutnak hozzá néhány millió forintos munkadíjukhoz – írja a RomNet. 

A portál szerint furcsa céghálózatokkal és féltucatnyi alvállalkozókon keresztül épült fel a kerítés a magyar-szerb határszakaszon. Bár a legmodernebb kamerarendszert építették ki, és áramot is vezettek az okos kerítésbe, a konkrét munkát végző cégek ügyvédi felszólítások ellenére sem kapják meg munkadíjukat. Fizetés helyett titoktartási szerződésekkel próbálják leplezni, hogy a sok százmilliós, vagy akár milliárdos munkadíjak mögött  mi is rejlik valójában. A szerb határszakaszon a villanyvezetékhez szükséges csövek lefektetésén dolgozó alvállalkozó cég tulajdonosa arról panaszkodott a RomNet-nek, hogy a kifizetetlen számlák miatt csődközeli helyzetbe kerültek, és mára a munkásaik megélhetése is veszélybe került, miközben megbízóik több száz millió forintos hasznot zsebeltek be. Kiderült, a kerítésépítésben olyan cég is részt vesz, amelynek fő tevékenységi köre a sertéstenyésztés.

Az egyik, a Szabolcs megyei Demecserben működő cég, a General Staff Bau Kft. negyedik alvállalkozóként a kormányzati utasítás szerint rohamtempóban dolgozott a déli határszakaszon a villanypásztorhoz szükséges csövek földbe helyezésén még idén márciusban. A szerződés és a teljesítési igazolás szerint egy 5 kilométeres szakaszon 60 centiméter mélyen kellett lefektetni a 32-es és 40-es átmérőjű kábelvédő csöveket, és visszatakarni azt. A cég 16-18 emberrel dolgozott a megfeszített munkatempóban, hogy tartani tudják a határidőket. A munkások a napi 10 ezer forintos munkabér reményében vállalták azt is, hogy lakóhelyüktől több mint 400 kilométerre lévő Csikérián lakjanak, a helyi alpolgármestertől bérelt házban. A szállásukat és napi étkezésüket a cég vezetése fizette. Ez a munkabér szinte kincsnek számított a munkanélküli, nagy szegénységben élő emberek között, akik számára mindössze a közmunka az egyetlen lehetőség. Mivel márciusban még a mezőgazdasági idény sem indult, napszámot sem tudtak vállalni, így megragadták a lehetőséget.

Hiába a több száz milliárd forint, a legkisebbek azonban gigaberuházásokban megfulladnak - írja a RomNet. A  portálnak többen úgy nyilatkoztak, nem értik, hogyha több száz milliárd forintot fordított a kormány a kerítésépítésre, a menekültek elleni védekezésre, és a legkisebb faluban is érezhető az illegális bevándorlók elleni óriási médiakampány, miért a legelesettebb és legszegényebb emberek, cégek nem juthatnak a tisztességes munkával megdolgozott munkabérükhöz.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com