Nem csak a parlamentben, az NB I.-ben is közel a Fidesz-kétharmad

orbán puskás stadion

Orbán Viktor környezetében is tudják, hogy az igazán fontos döntések valamelyik stadion VIP-páholyában születnek.

Lassan át is keresztelhetnénk az NB I.-et NER-B I.-re, a 12 csapatos bajnokságban ugyanis jövőre legalább hat (ha a Balmazújváros az utolsó fordulóban kiharcolja a bent maradást, akkor hét) olyan csapat lesz a hazai első osztályban, amely valamilyen módon a kormánypárthoz köthető. Ismert, Orbán Viktor nagyon szereti a focit, és a környezetében is tudják, hogy az igazán fontos döntések nem a tárgyalóasztaloknál, hanem valamelyik stadion VIP-páholyában születnek.

Az egyik kedvenc

A miniszterelnök egyik kedvenc magyar csapata a Videoton. A székesfehérvári együttes tulajdonosa az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Garancsi István. A többi között ő a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa. Emellett övé az ESMA  Zrt. nevű plakátcég, amely a többi között az „elefántfülként” ismert oszlopreklámokat értékesíti, Garancsi István a tulajdonosa annak a Market Építő Zrt.-nek is, amely többek között a vizes vb több létesítményét is megépítette – például a 40 milliárdból épülő Duna Arénát. Garancsi vagyonát tavaly 48,7 milliárd forintra becsülte a Forbes.

Garancsi István és Orbán Viktor a pilisszentkereszti som-hegyi turistaház avatásán 2013 októberében
Fotó: Beliczay László / MTI

A csapat három alkalommal lett bajnok története során, mindhárom címet az Orbán-kormányok alatt nyerte. A 2012/13-as szezonban bejutottak az Európa Liga csoportkörébe is, a többi évben csak a selejtezőkig mentek.

A Videoton új stadiont is kap 18,15 milliárd forintért, az új Sóstói Stadiont a tervek szerint júniusban adják át. A kivitelezéssel megcsúsztak, mivel csak menet közben derült ki, hogy a régi aréna főépületét is el kell bontani, annyira rossz állapotban van.

A fehérváriak szponzorlistáján gyémánt fokozatú támogatóként szerepel a Mol, de kiemelt szponzor a Strabag, és az OTP is támogatja a Videotont. Garancsi cégei közül a Market és az ESMA is tesz pénzt a klubba. A fehérvári csapat költségvetése magyar szinten kiemelkedő, 3,6 milliárd forintból gazdálkodtak 2017-ben – csak a 4,4 milliárdból gazdálkodó Ferencváros előzte meg őket.

A csapat játékosállománya a Transfermarkt szerint 12,55 millió eurót, valamivel több, mint négymilliárd forintot ér a piacon, ezzel a Videoton kerete a második legértékesebb az NB I.-ben. A legtöbbet a szerb Marko Scepovic éri a piacon.

Kubatov hozta a pénzt és a stadiont

Idén a fehérváriak mellett a Ferencváros küzdött a bajnoki címért, ennek a klubnak az elnöke Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és alelnök. Mint fentebb említettük, a Fradi a legjobban eleresztett magyar csapat, amely fő támogatói között a Magyar Telekom mellett olyan állami cégek is feltűnnek, mint a Fővárosi Csatornázási Művek, illetve a Nemzeti Közművek.

„Ez egy bajtársias közösség” Thomas Doll, mögötte Kubatov Gábor
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A csapat stadiont is kapott, a 22 ezres Groupama Arénát 2014-ben adták át, nagyjából 20 milliárd forintból épült fel. A kormány a stadionhasználati jogot átadta a Fradinak, amely továbbértékesítette egy francia cégnek, a hírek szerint évente nagyjából 5 milliárdot hoz ez az üzlet a klubnak – amely ezért a fix összegért cserébe a jegybevételekről is lemondott.

A vénaszkenneres beléptetőrendszer és a szurkolói regisztráció miatt az FTC kemény magja jó időre felhagyott a meccsre járással, és Kubatovval is megromlott a viszonyuk. Végül 2017-ben a fideszes politikus és a klubvezetés megbékélt az ultrákkal, akik visszatértek a lelátóra – rögtön az első ilyen mérkőzésen már késelés történt a lelátón.

A Fradi játékoskerete 14,6 millió eurót, 4,66 milliárd forintot ér, ezzel övék a legdrágább játékosállomány az NB I.-ben. A mértékadó Transfermarkt.de szerint a legértékesebb játékos az uruguayi Fernando Gorriarán.

„Felcsút, Felcsút, győzni fogunk!”

A harmadik legértékesebb csapat jelenleg az Orbán Viktor által alapított Puskás Akadémia, amelyet Mészáros Lőrinc gázszerelőből lett milliárdos, leköszönő felcsúti polgármester vezet. A felcsúti egyesület focistáinak értéke 9,18 millió euró, 2,9 milliárd forint. A legdrágább labdarúgó a Videotontól télen kikölcsönzött Ezekiel Henty. Érdekesség, hogy a nigériait több európai klub is szerette volna megvásárolni – főként francia megkeresésekről lehetett hallani –, ám végül a játékos Orbán Viktor csapatát választotta, hogy Pintér Attila volt szövetségi kapitánnyal dolgozhasson.

Pintér Attila
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Henty esete is mutatja az akadémiai csapatra legfeljebb a nevében emlékeztető PAFC átigazolási politikáját. A saját nevelésű játékosok helyett külföldieket és tapasztaltabb magyar játékosokat vásárolnak össze, mialatt volt olyan, hogy Pintér mester kilenc-tíz külföldi játékost küldött pályára a kezdőben, egyedüli Puskás-nevelésként Spandler Csaba tudott megragadni valamennyire a kezdőcsapatban – vagy legalább az állandó meccskeretben. A Puskás Akadémia 13 légióst vásárolt tavaly nyár óta, illetve olyan, vélhetően Felcsútra már csak „levezetni érkező”, idősebb magyar játékosokat, mint Vanczák Vilmos, vagy Szakály Péter. Esetleg más csapatok legjobbjait vásárolják össze, mint például az Újpestről szerződtetett Balogh Balázas és Jonatan Heris.

Az Orbán Viktor által életre hívott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak (ez működteti a klubot) van miből gazdálkodnia, a tao-rendszer bevezetése óta több mint tízmilliárd forintnyi tao-pénz jutott. Ebben az idényben 5,4 milliárdnyi közpénzt kapott a klub, ez rekord. A pénzből többek között kialakították a legendás, 155 milliós teakonyhát, illetve 1,3 milliárdból sportcsarnokot bővítenek, 1,2 milliárdból környezetet rendeznek, 1,9 milliárdból pedig valószínűleg sportszálló épülhet.

Természetesen a

klub új stadiont kapott, már az első körben. A 3800 fő befogadóképességű Pancho Aréna 3,8 milliárd forintból épült fel, 2014-ben adták át. Nem csak azt érdemes megjegyezni, hogy a létesítmény Orbán Viktor felcsúti házának közvetlen szomszédságában van, hanem azt is, hogy több mint kétszer beleférne Felcsút teljes lakossága.

Mezőkövesd is nyert a tao-n

Mezőkövesden, Tállai András birodalmában sem szűkölködnek állami pénzekben – ebben a szezonban nagyjából 800 milliót kapott a korábbi NAV-elnök vezette csapat. A tao-rendszer indulása óta már 2,7 milliárd forint vándorolt a mezőkövesdi fociba.

Tállai András
Fotó: Vajda János / MTI

Az egyesület egyébként nem mindennapi trükköt hajtott végre tavaly: a tao-támogatásokból elért nyeresége után nem a költségvetésbe fizetett be, hanem látványcsapatsport támogatására használta fel az adója egy részét. Tehát a tao-nyereségéből fizetett be tao-pénzt. Ilyen a magyar perpetuum mobile!

Mint minden rendes NER-csapatnak, a Mezőkövesdnek is új stadionja épült kétmilliárdból.

Idén év elején derült ki egyébként, hogy pont az NAV-elnök fociklubjánál nem adnak számlát a büfében. A 24.hu vette filmre, hogy a mezőkövesdi stadionban nem kaptak nyugtát. az is kiderült, hogy egyetlen néző fogyasztásáról sem adtak blokkot, a meccs alatt ugyanis nem volt bekapcsolva az adóhatósághoz bekötött pénztárgép.

Seszták is NB I.-es lett

Egy másik kisvárosi csapat is van, amelyik egy fideszes segítségével jutott NB I.-es magaslatokba: Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának a focicsapata a következő évtől játszhat a legmagasabb szinten. A város stadionja 2 milliárd forintból készült el, ami mellett csak tavaly 1,2 milliárd forintnyi tao-pénzt is kapott az egyesület.

Seszták csapata amint feljutott, egyből beerősített három brazil, és egy ukrán játékossal.

Havi milliós fizetésekkel a kiesés szélén

Más fideszes képviselő csapata is játszik az NB I.-ben. A Tiba István elnökölte Balmazújváros éppen a kiesés ellen küzd – az utolsó forduló előtt még éppen hogy bent maradnak az első osztályban. A korábbi polgármestert egyébként első fokon öt év börtönt kapott áprilisban egy korábbi vesztegetési ügy miatt.

A futballklub nagyjából évi 550 millió forintból működik, ezzel sereghajtó az élvonalban. A fideszes képviselőként is működő klubelnök meglepően nyíltan beszélt arról, hogy az egyik játékosa havonta 7 ezer eurót – több mint 2,2 millió forintot –keres, többen pedig egymillió forint körüli összegeket vihetnek haza. Tiba elmondta, ezen felül győzelmenként 1000, a döntetlenekért pedig 500 eurós prémium jár a Balmazújvárosban.

Feczkó Tamást, a Balmazújváros edzőjét ünneplik az OTP Bank Ligába feljutott csapat játékosai az utolsó, 38. fordulóban játszott Balmazújváros–Kisvárda mérkőzés után, 2017. június 4-én. Az NB I-be felkerült együttes 1-0-ra győzött, így a tabella második helyén végzett
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A képviselő tavaly ősszel egy olyan törvényjavaslatot is benyújtott, amely csökkentené a sportvállalkozások iparűzési adóját, valamint a sportolók fizetése utáni terheket is. A javaslat eredményeképp rengeteg pénz maradna a klubok – így Tiba csapata – zsebében is.

Innen sem hiányozhat a stadion, amelyet több részletben építettek fel: a pályát 160 milliós tao-támogatásból csinálták meg négy évvel ezelőtt, a  lelátókra, világításra, eredményjelzőre pedig további 340 forint tao-pénz és 400 millió kormánytámogatás ment el.

Vissza az NB I.-be

Egy év kihagyás után ismételten élvonalbeli csapat lesz az MTK is, amelyet a fideszes EP-képviselő,  Deutsch Tamás elnököl. Az MTK új stadionja 7 milliárd forintból épült, 2016-ban adták át.

A klub mintegy 1,8 milliárd forintból gazdálkodhatott az előző szezonban, amikor kiesett az NB I.-ből. Az MTK árbevétele 1,1 milliárd forint volt 2016-ban, ehhez jött még 706,1 millió forintnyi egyéb bevétel.

„– Azok ott az MTK-ultrák, elnök úr? – Igen, amott pedig a vendégszektor, miniszterelnök úr. Ott szurkolhatnak majd a kerekesszékesek is.” És ez nem vicc…
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
Ebből a tao-program keretében 456,7 millió forint támogatást kaptak tavaly, ehhez jött 110,8 milliónyi egyéb támogatás, illetve bő 50 milliós kiegészítő sportfejlesztési támogatás.
hirtv.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com