Nem bíznak Orbánban a lengyelek

orbán és lengyel elnök

Nem bíznak feltétlenül a lengyel politikusok és szakértők abban, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlenül kiáll a varsói kormány mellett az EU-val folytatott csatájában, ezért nem mindegyikük tartja jó ötletnek Mateusz Morawiecki budapesti látogatását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök budapesti látogatása előtt néhány órával a lengyel média egy része azon tanakodott, hogy Orbán Viktor támogatása elég lesz-e ahhoz, hogy megakadályozzák az európai alapszerződés 7. cikkelyének élesítését a lengyel kormány ellen. Ennek legsúlyosabb következménye Varsó szavazati jogának felfüggesztése lehet – írja a Napi.hu.

A Lengyelországot kormányzó, radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja politikusai mantraként ismétlik, hogy nem lesznek szankciók országuk ellen, mert megvédi őket ettől a magyar fellépés, mármint Orbán Viktor miniszterelnök vétója az Európai Tanácsban, ahol a szankciók érvényesítéséhez az uniós állam- és kormányfők egyhangú szavazatára van szükség. 

Az elemzők egy része ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy olyan helyzet is kialakulhat, amikor a magyarok szavazatát nem veszik figyelembe, mert Budapest ellen ősszel az Európai Parlament vetette fel a 7-es cikkely alkalmazásának lehetőségét, aminek további következményei lehetnek.

Egy olyan helyzetben, amikor mind a két tagállam ezzel a lehetőséggel szembesül, lehet, hogy nem veszik figyelembe a magyar szavazatot, mondván: egyetlen kormány sem dönthet kvázi a saját ügyében – mondta A TOK FM rádióban Adam Balcer a Varsói Egyetem Kelet-Európával foglalkozó professzora.

Ugyanebben a rádióban a Razem (Együtt) ellenzéki párt politikusa, Adrian Zandberg arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor az unió azon politikusai közé tartozik, akik inkább az oroszokkal való kapcsolatok erősítésén fáradoznak, ami befolyásolhatja a magyar vezető végső döntését a szavazásról.

Szerinte a budapesti kormány fejét nem aggasztja, hogy szembe menjen a lengyel érdekekkel, ha például az energetikáról van szó.

Zandberg úgy véli hogy a magyar miniszterelnök nem csupán naivnak, hanem ráadásul kevéssé jelentősnek is tartja Lengyelországot. Erősnek érzi magát a varsói vezetéssel kialakított kapcsolatában, ezért sokat megengedhet magának. A lengyel politikus emiatt kifejezetten szégyenteljesnek tartja Morawiecki magyarországi látogatását, mert ez olyan gesztus, amely lehetővé teszi Orbán Viktornak, hogy megmutassa, mennyire könnyen veszi Varsót.

Forrás: Napi.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com