Nem baj, hogy egy felesleges, néhány tízmilliót érő rendszert vett ötmilliárdért az MVM, elsikálták a dolgot

Plen‡ris ŸlŽs; F—nagy J‡nos;fot—: Horny‡k D‡niel

Fónagy János miniszterhelyettes nem cáfolja, hogy az állami MVM ötmilliárdért megvett rendszere jó ha pár tízmilliót ér, de az szerinte akár hasznos is lehet, így nem jelentenek fel senkit. Az MVM érintett exvezére máris kapott 1,1 milliárd közpénzt, hogy Japánban üzleti lehtőségeket keressen hazai kkv-knak.

A vizsgálat nem állapított meg olyan körülményt, ami alapján eljárás indítható, így feljelentés sem történt – írta az állami MVM Magyar Villamos Művek 2017-es „termelésmegjelenítő”-beszerzése kapcsán Fónagy János, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese.

Mint emlékezetes, az MVM két éve olyan „központi termelésmegjelenítőt” vett ötmilliárd forintért a nem sokkal azelőtt általa alapított, svájci MVM International AG-tól, ami szakértők szerint jó ha néhány tízmilliót ér és az áramcsoportnak nincs is rá érdemi szüksége. A szocialista Mesterházy Attila hat kérdéssel igyekezett minél több adathoz jutni az ügyben elrendelt belső vizsgálat jelenlegi állásáról.

A rendszer ugyanakkor fontos adatokkal szolgálhat, így komoly szerepet kaphat az energiabiztonság fenntartásában és erősítésében – idéz a vizsgálat megállapításaiból Fónagy János. A valós idejű mutatók elősegíthetik a termelés kihasználását, ezáltal az energiaellátási költségek csökkentését – tette hozzá. Mindemellett az eredeti szerződéses összeghez képest az MVM jelentős megtakarítást is elért – szögezte le. A társaság vezetése elkötelezett az átlátható, a jogszabályok és a nemzetközi “jógyakorlatok” szerinti működés mellett – fogalmaz a miniszterhelyettes. Így a tervekről a korábbinál szélesebb körben egyeztetnek és erősítik az ellenőrzést. Mindazonáltal nincs olyan előírás, ami alapján a társaságnak nyilvánosságra kellene hoznia a belső vizsgálat eredményét – hangsúlyozza Fónagy János.

Megjegyzendő: bár az MVM irányítóit tavaly leváltották – sőt a választások után az egykori kabinetfőnökén keresztül érintett Seszták Miklós vezette nemzeti fejlesztési tárca is megszűnt -, az új vezetőség átláthatósági ígéretei még kihívásokkal küzdenek. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan szintén perelni kénytelen a vizsgálat elrendelő határozatai, valamint az MVM és a svájci leányvállalat közötti szerződések megismerése érdekében. Bár az MVM ellenáll, a napokban elküldték a felügyelőbizottsági határozatokat. Eszerint Virág Miklós elnök tavaly májusban a belső auditosztályt, szeptemberben pedig a munkaszervezetet kérte – utóbbit külső tanácsadó alkalmazása mellett – értékarányossági vizsgálatra.

Az Index az elmúlt hetek során ügy szövevényes szálai közül kibogozta, hogy az MVM érintett vezérigazgatója, Zsuga János azóta Garyu Trading néven céget alapított Japánban, ami a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1,1 milliárdja fejében magyar kis- és középvállalkozásoknak keres helyi üzleti lehetőségeket.

Az ügyben kerestük az MVM-et, de nem kapunk választ.

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com